SIAPA tidak kenal dengan Hetty Keos Endang?

Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu.

Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet.

Penggunaan perkataan seperti "gebrek", "tembakannya tepat', dan aksi bersahaja Hetty, 64, dalam segmen "Menurut Bunda" pada minggu ketujuh, antara yang tular di media sosial.


Mesra dengan panggilan Bunda Hetty, pengetahuan terhadap bidang muzik yang luar biasa meletakkan penyanyi malar segar itu pada kelasnya tersendiri.

Menariknya, dalam kehangatan menuju malam final GV8 yang berbaki dua minggu lagi, Astro Ria bakal menyiarkan segmen khas “Gegar Vaganza - Bunda Petik”.

Rancangan selama sejam bersama juri terkenal itu bakal menemui penonton pada 15 dan 22 Januari (Sabtu) ini, bermula pukul 10 malam.

Menerusi rancangan dua episod itu, Hetty bersama tetamu selebriti akan menyanyikan lagu dan melemparkan cabaran nyanyian secara spontan kepada tetamu.

Selain itu, Hetty secara spontan akan melontarkan cabaran kepada mereka untuk menyanyikan beberapa buah lagu bersamanya.

Rancangan “Gegar Vaganza – Bunda Petik” akan dihoskan oleh selebriti terkenal iaitu Elly Mazlein (episod 1) dan Sherry Al Hadad (episod 2).

Antara penyanyi yang bakal tampil dalam rancangan tersebut ialah Azharina, Lan Solo, dan Naqiu.

GV8 yang bersiaran secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dihoskan Nabil Ahmad bersama Jihan Muse.

Selain Hetty, dua lagi juri tetap yang akan menilai peserta selama 10 minggu ialah pengarah muzik terkenal, Datuk Ramli MS dan guru vokal berpengalaman, Datuk Syafinaz Selamat.

GV8 menampilkan Fazley Yaakob, Nikki Palikat, Aweera, Adibah Noor, Azan Scan, Shidee, Suki, Nico, Bandi Amuk, Ani Mayuni, duo pelawak Saiful Apek dan Yassin Senario, Upiak Isil dari Indonesia dan Aliff Aziz (Singapura).