KUALA LUMPUR: Mengumpul dan mendokumentasikan khazanah muzik pelbagai genre di Malaysia dalam sebuah buku untuk dinikmati pengemar muzik tanah air adalah antara keunikan buku Malaysian Real Book (MRB) yang dilancar hari ini.

Ia adalah buku seumpamanya yang pertama kali dilancarkan di negara ini atas usahasama Jawatankuasa Malaysian Jazz Piano Festival (MJPF) dengan bantuan komuniti muzik tanah air.

Menurut Pengarah Projek MRB, Micheal Veerapen, projek berkenaan bukan hanya mengumpulkan karya popular industri muzik tanah air, malah dapat menyatupadukan kesemua pemain muzik di negara ini.

"Ini antara fokus utama kenapa MJPF memulakan projek ini. Kami mahu memudahkan semua pemuzik tanah air, pelajar muzik, peminat muzik untuk memainkan muzik tempatan dan tidak hanya muzik luar negara.

"Ia sekali gus dapat memastikan khazanah muzik tempatan tidak dilupakan dan sentiasa menjadi pilihan pemain muzik di negara ini," jelasnya dalam majlis pelancaran The Malaysian Real Book di ibu negara pada Khamis.

Tambahnya, beberapa karya legenda terkenal muzik tanah air turut dimuatkan dalam buku berkenaan.

"MJPF turut mengambil setapak langkah ke hadapan daripada perancangan asal, kami juga memuatkan lirik setiap lagu bagi memudahkan rakyat Malaysia mengikuti karya tempatan ini.

"Dengan adanya lirik, kini setiap peminat dan pengemar muzik tanah air boleh menikmati keunikan kesemua 240 buah lagu karya muzik tempatan, antara yang klasik seperti Jeritan Batinku, Getaran jiwa, Hijau, Sinaran, Geylang Si Paku Geylang dan banyak lagi," jelasnya.

Tambah Veerapan, karya-karya artis dari Sarawak, Sabah serta etnik lain di negara ini juga dimuatkan dalam buku berkenaan.

"Ini adalah koleksi lagu Malaysia yang terbesar dalam sejarah muzik tanah air, buku ini juga mengikut undang-undang hak cipta dan setiap hak cipta telah dibayar kepada pengkarya sebenar," jelas Veerapen.

Orang ramai yang ingin mendapatkan Malaysian Real Book boleh melayari laman sesawang www.malaysianrealbook.com untuk pembelian.