KUALA LUMPUR: Di laman-laman media sosial hari ini, sejumlah artis tempatan bersolidariti dan mengajak seluruh peminat hiburan untuk sama-sama mendoakan pelakon Nad Zainal yang kini dilaporkan sedang kritikal di unit rawatan rapi (ICU) di sebuah hospital swasta di Ampang, Selangor.

Rakan artis yang juga sahabat karib Nad, pelakon Ungku Ismail Aziz dalam hantaran di akaun Instagramnya memohon orang ramai mendoakan kesembuhan Nad.

"Nad sedang kritikal sekarang dalam ICU. Mohon doakan dia sembuh seperti sedia kala," tulisnya.

Dalam laporan media sebelum itu, Ungku berkata, Nad yang berusia 32 tahun itu kurang sihat sejak Jumaat lalu dan mengalami kesukaran untuk bernafas.

Susulan itu, Nad mengambil keputusan ke hospital pada Ahad lalu dan keadaan kembali baik selepas makan ubat yang diberikan doktor.

Bagaimanapun, Nad dikejarkan ke unit kecemasan pada malam Isnin lalu dan doktor mengesahkan paru-parunya dipenuhi darah selepas menjalani imbasan tomografi berkomputer (CT Scan).

Pelakon terkenal, Sharifah Amani juga memuat naik hantaran di akaun Instagramnya memohon peminat-peminat agar sama-sama menitipkan doa buat Nad.

“Mohon sama sama kita doakan kesembuhan untuk Nad Zainal/Farah Nadia binti Zainal Abidin. You are strong Nanad. Semoga dipermudahkan segalanya Insya-Allah,” tulis Amani mengiringi gambar Nad.


Pelakon dan pengarah terkenal, Datuk Afdlin Shauki tidak ketinggalan berkongsi kesedihan beliau mengenai keadaan kesihatan Nad di akaun media sosialnya.

Afdlin meminta semua pihak agar segala urusan rawatan ke atas Nad akan dipermudahkan oleh Allah SWT.Sementara itu, pemenang dua kali anugerah Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia, Datin Umie Aida pula akan menganjurkan majlis bacaan Yasin buat Nad.

Majlis berkenaan akan diadakan malam esok di kediamannya di Kuala Lumpur.