PENGANJUR Konsert Search 35, AFJets Sdn Bhd menuntut kos ganti rugi sebanyak RM1.5 juta daripada kumpulan Search kerana mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah.
Sehubungan itu Ketua Pegawai Eksekutif AFJets, Amrul Nizar Anuar memberi tempoh 14 hari kepada kumpulan rock legenda tersebut untuk memohon maaf secara terbuka kerana memberi kenyataan tidak benar dan melanggar memorandum persefahaman dengan menamatkan kerjasama secara tidak sah.
"Segala tuduhan yang dibuat Search dalam sidang media ketika mengumumkan penamatan kerjasama dengan kami adalah tidak benar sama sekali.
"Kami sudahpun menuntut Search memohon maaf secara terbuka dan menarik semua tuduhan yang dibuat terhadap AFJets menerusi satu notis yang dihantar wakil peguam kami semalam (2 Jun).
"Jika mereka gagal berbuat demikian dalam tempoh yang ditetapkan saman dikeluarkan," kata Amrul pada sidang media yang diadakan di Hangar AFJets petang Jumaat.
BACA: Konsert Search 35 Tahun: Search batal kolaborasi bersama AFJets
Hadir sama, wakil peguam Adnan Seman @ Abdullah daripada firma Adnan Shahida & Associates.
Antara dakwaan yang dikeluarkan Search terhadap AFJets adalah mereka tidak profesional, tidak berkemampuan untuk mengadakan konsert serta gagal mematuhi MoU.
Mengenai proses pemulangan wang untuk mereka yang sudah membeli tiket lebih awal, Amrul berkata pihak Ticketpro akan menghubungi mereka yang terbabit minggu depan bagi tujuan itu.
Kontroversi ini timbul selepas 'kekecohan' pemain dram Search, Yazit Ahmad membuat laporan polis terhadap Search Mei lalu yang antara lain mendakwa Search melakukan pecah amanah.
Gempak
Fri Jun 03 2016

Amrul Nizar Anuar memberi tempoh 14 hari kepada kumpulan rock legenda tersebut untuk memohon maaf secara terbuka. - Foto Astro Gempak

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.

Nafi dakwaan Search, penganjur konsert tuntut ganti rugi RM1.5 juta
Penganjur Konsert Search 35, AFJets Sdn Bhd menuntut kos ganti rugi sebanyak RM1.5 juta daripada kumpulan Search kerana mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah.