PEMPENGARUH dan usahawan, Khairul Aming akui teruja melihat industri ‘content creator’ yang kini makin berkembang di Malaysia.

Menurut Khairul Aming atau nama sebenarnya, Khairul Amin Kamarulzaman, dia berharap agar Malaysia dapat melahirkan lebih ramai pembikin konten daripada pelbagai bidang dan tidak tertumpu kepada satu bidang sahaja.“Memang ramai yang datang berjumpa dan minta nasihat untuk menjadi pembikin konten. Saya sangat seronok sebenarnya kerana industri pembikinan konten di Malaysia semakin berkembang.

“Cuma diharapkan kita boleh menaikkan lagi pembikin-pembikin konten daripada industri lain. Pada saya, konten makanan dah ramai yang buat.

“Mungkin kita boleh naikkan lagi pembikin konten untuk bidang pendidikan dan teknikal. Sebagai contoh, mereka boleh ajar tentang baiki kereta atau basikal.

“Di luar sana, ramai orang yang ada ilmu tapi mereka malu dan segan untuk tampil ke hadapan. Semoga dengan adanya TikTok Awards Malaysia ini dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai orang untuk turut sama jadi pembikin konten,” katanya kepada MH.Anak jati Kota Bahru, Kelantan itu berkata sedemikian ketika ditemui di majlis sidang media TikTok Awards Malaysia 2023 yang berlangsung di The Godown Arts Center, Kuala Lumpur pada Selasa.

Dalam pada itu, Khairul Aming mendedahkan dirinya tidak kisah apabila makin ramai pembikin konten yang membuat konten berkaitan masakan dan mempunyai konsep yang hampir sama dengannya.

“Saya okey sahaja. Masa saya mula-mula jadi pembikin konten, saya pun mencari inspirasi sebab kita tak pernah buat konten.

“Bila kita ambil inspirasi daripada orang, lama-kelamaan kita akan cipta identiti kita sendiri. Jadi, bila ada 'content creator' yang baru nak mula, janganlah kecam.

“Biarkan mereka biasakan diri buat video. Insya-Allah nanti akan keluar identitinya sendiri. Tak mengapalah kalau konsepnya sama. Saya lagi gembira.

“Saya langsung tak rasa tergugat kerana rezeki memang dah tertulis untuk masing-masing,” ulasnya lagi.Sementara itu, Khairul Aming yang memiliki jumlah pengikut seramai 3.7 juta di Instagram mendedahkan dirinya belum bersedia untuk menerima tawaran daripada program TV kerana mahu memberikan sepenuh tumpuan terhadap pembikinan konten di media sosial.

“Untuk terlibat dalam program televisyen, mungkin tidak bagi saya. Saya naik daripada bawah melalui platform konten secara online. Jadi, sebolehnya saya tidak mahu lari daripada dunia yang saya ceburi daripada awal.

“Team saya pun tak ramai lagi. Cuma empat orang dan saya nak kekal sebegitu. Tawaran program masakan di TV memang banyak tapi saya terpaksa tolak sebab memang tak cukup masa dan tenaga.

“Nak buat konten masak untuk platform sendiri pun dah jenuh. Ditambah pula nak jaga bisnes lagi. Buat masa sekarang, belum lagi,” akhirinya.Terdahulu, Khairul Aming merupakan antara pembikin konten yang tercalon bagi kategori TikTok Creator Of The Year di TikTok Awards Malaysia 2023.

Khairul Aming bakal bersaing hebat bersama pembikin-pembikin konten lain seperti Boss James, Auntie Purple, Ceddy dan Sallywho.

TikTok Award Malaysia 2023 bakal berlangsung pada 27 Ogos ini di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur.

Anugerah yang diadakan buat julung kalinya ini akan dipancarkan secara langsung di saluran TV3 bermula jam 9 malam.

Tiga selebriti terkenal tanah air iaitu Sherry Alhadad, Izzue Islam dan Amelia Henderson telah diberikan tanggungjawab selaku pengacara. -Media Hiburan