NEW YORK: Penyanyi popular antarabangsa Taylor Swift sememangnya mempunyai pelbagai gelaran yang diberikan peminat dan media, namun hari ini dia menambah satu lagi gelaran - doktor (Dr).
Swift, 32, menerima ijazah kehormat kedoktoran seni dari Universiti New York (NYU) pada Rabu, disaksikan ribuan penonton termasuk graduan 'class of 22' di Stadium Yankee yang penuh sesak.
Tampil elegan dengan jubah doktor kehormat yang baru dianugerahkan, Swift sempat berjenaka apabila memberitahu khalayak yang dia berada di situ kerana mempunyai lagu berjudul '22'.
"Saya tidak pernah mendapat pengalaman belajar di kolej seperti biasa. Saya pergi ke sekolah tinggi awam sehingga gred 10 dan kemudian menamatkan pendidikan saya dengan menghabiskan tugasan di terminal lapangan terbang.
"Saya sama sekali tidak rasa layak untuk memberitahu anda apa yang perlu dilakukan. Anda semua telah berkorban dan belajar dan mengimpikan apa yang anda peroleh hari ini.
"Saya tidak akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan kerana tiada siapa yang menyukainya, tetapi saya akan memberikan anda tip, apa yang saya lakukan semasa saya mula menjadikan impian saya sebagai kerjaya.
"Jangan pernah malu mencuba," kata Swift dalam ucapannya.
Penyanyi, komposer, penerbit dan pengarah itu memulakan kerjaya muziknya pada usia 15 tahun.
Sehingga kini, sebanyak 100 juta albumnya telah terjual dan memenangi pelbagai anugerah, selain mencatat rekod sebagai artis wanita pertama memenangi kategori Album Terbaik sebanyak tiga kali dalam Anugerah Grammy.
Agensi
Thu May 19 2022

Swift sempat berjenaka apabila memberitahu khalayak yang dia berada di situ kerana mempunyai lagu berjudul '22'. - Reuters

Kemalangan | Pemandu maut rempuh tembok pembahagi plaza tol
Seorang pemuda maut selepas kenderaan yang dipandunya merempuh tembok pembahagi Plaza Tol Penchala arah selatan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) awal pagi tadi.

Banjir | Pahang bantu hantar 150 sukarelawan ke Baling
Pahang menghantar 150 sukarelawan bersama bantuan kemanusiaan dalam misi membantu mangsa-mangsa banjir di Baling, Kedah, kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. Menurutnya, ia terdiri dari Majlis Tindakan Sosial Pahang, Pejabat Setiausaha Kerajaan serta beberapa badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Bulan Sabit Merah dan Skuad Bencana Pahang termasuk sukarelawan dari beberapa daerah lain di negeri itu.

Aktiviti membeli saham murah dorong FBM KLCI dibuka tinggi
Pada jam 9.05 pagi, indeks utama meningkat sebanyak 2.44 mata kepada 1,423.29 daripada 1,420.85 penutupan urus niaga Rabu.

AWANI Ringkas: Kedudukan minyak masak, ayam dan telur

Ekonomi | OPR: Langkah BNM depani kenaikan dolar AS
Lebih banyak kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) akan berlaku, kata Pakar Ekonomi UOB, Julia Goh, Beliau turut menjangkakan sekurang-kurangnya satu lagi kenaikan pada bulan September, yang akan membantu menaikkan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS).

Musim Haji 1443H | Khutbah Arafah bakal di terjemahkan ke 14 bahasa
Khutbah Arafah merupakan salah satu acara penting dalam pelaksanaan ibadah haji dan bagi musim 1443H/2022M, pihak berkuasa Arab Saudi menyediakan terjemahan dalam 14 bahasa. Ia bagi membolehkan inti pati khutbah yang menyeru kepada keadilan, toleransi dan kesederhanaan Islam disebarluaskan sebaik mungkin, sesuai dengan perkembangan teknologi digital ketika ini. Ikuti laporan Editor Astro AWANI, Nazri Kahar di Mekah, Arab Saudi.

Mat Kilau: Padang Koba Telok Bakong destinasi pelancongan terbaharu Perak
Pihaknya sedia melihat cadangan bagi menjadikan lokasi itu sebagai sumber produk pelancongan baharu negeri.

Musim Haji 1443H | Kesihatan jemaah dipantau rapi
Setakat ini, status kesihatan kes jemaah haji yang dilaporkan masih terkawal seperti gejala strok haba, influenza dan penyakit berkaitan dengan trauma akibat cuaca panas serta sesak. Namun demikian Kementerian Kesihatan Arab Saudi bersiap sedia untuk memberikan perkhidmatan sebaik mungkin termasuk kemudahan seperti hospital di Mekah dan Mina, klinik di penempatan jemaah, perkhidmatan ambulans serta hospital lapangan.

Menjelang Aidiladha | 9 kesalahan utama fokus Op Khas Raya
Sembilan kesalahan utama akan menjadi fokus dalam Op Khas Hari Raya Aidiladha yang akan dilaksanakan pada 7 dan 8 Julai serta 12 dan 13 Julai bagi memantau situasi keselamatan sempena musim perayaan itu. Antara kesalahan itu termasuk memandu laju, tidak menggunakan tali pinggang keledar serta membawa muatan berbahaya.

Niaga AWANI: Hari Peneroka | Kejayaan dalam keberkatan – 66 tahun FELDA

Terima ijazah kehormat, Taylor Swift kini bergelar Dr
Swift, 32, menerima ijazah kehormat kedoktoran seni dari Universiti New York (NYU) pada Rabu.

Ditarik Taylor Swift naik ke pentas, Putera William sifatkan ia detik memalukan
William berkata beliau gementar ketika berada di atas pentas dan cuba mengingati lirik lagu tersebut.

AMA 2021: BTS artis Asia pertama rangkul anugerah 'Artist of the Year'
BTS telah mengetepikan pencabar lain seperti Drake, Ariana Grande, Olivia Rodrigo, Taylor Swift dan The Weeknd untuk kategori sama.

BTS menang 4 anugerah di Billboard Music Awards 2021
Pada malam anugerah itu juga, BTS mempersembahkan lagu terbaharu mereka "Butter" buat kali pertama.

Taylor Swift, Beyonce lakar sejarah di Anugerah Grammy 2021
Taylor Swift menang Album Terbaik menjadikan Swift penyanyi wanita pertama yang menang kategori itu sebanyak tiga kali.

BTS buat 'hal' lagi ...
Kumpulan K-pop popular ini berjaya mengungguli Anugerah Artis Rakaman Global IFPI bagi tahun 2020selepas menewaskan nama-nama besar termasuk Taylor Swift, Drake, The Weeknd dan Billie Ellish.

Anugerah Grammy 2021 ditangguh ekoran COVID-19
Berita itu disahkan penganjur yang memaklumkan bahawa anugerah itu akan dianjak ke satu tarikh lain.

'Evermore' kejutan kedua Taylor Swift untuk tahun 2020
Album terbaharu yang berjudul "Evermore" itu dilancarkan beberapa jam selepas pengumuman mengenai berita berkenaan dibuat pada Jumaat.

BTS cipta sejarah tercalon dalam Grammy 2021
Kumpulan sensasi Korea Selatan itu tercalon dalam kategori Duo Pop Terbaik/Persembahan Berkumpulan menerusi lagu 'Dynamite'.

Pendapatan lebih RM500,000 sehari, Ed Sheeran kekal artis Britain terkaya
Ed Sheeran merupakan artis solo ketiga terkaya di dunia di belakang Taylor Swift dan Kanye West.