awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Aspek perjawatan, skim AKPS dijangka selesai selewatnya awal suku kedua 2026 - KP
AKPS perlu 400 pegawai penyiasat sokong keperluan operasi - Mohd Shuhaily
Tindakan tegas terhadap kontraktor lewat siapkan projek KKR - Menteri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

1,000 rumah setinggan di jajaran Sungai Skudai akan dipindah

Sinar Harian
Sinar Harian
13/08/2023
05:40 MYT
1,000 rumah setinggan di jajaran Sungai Skudai akan dipindah
Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata, setinggan berkenaan terletak sepanjang 52 kilometer (km) di jajaran Sungai Skudai. - Gambar/ Sinar Harian
JOHOR BAHRU: Kerajaan Johor mengenal pasti lebih 1,000 rumah setinggan di sepanjang jajaran Sungai Skudai akan dipindah bagi menyelesaikan isu pencemaran sungai berkenaan.
Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata, setinggan berkenaan terletak sepanjang 52 kilometer (km) di jajaran Sungai Skudai.
"Penempatan setinggan itu dikenal pasti antara punca Sungai Skudai masih teruk tercemar. Ini kerana sikap penduduk yang masih membuang sampah merata-rata termasuk ke dalam sungai.
"Bagi memastikan penyusunan semula setinggan di jajaran Sungai Skudai dapat dilaksanakan, Jawatankuasa Bertindak Rancangan Kawasan Khas (RKK) Sungai Skudai ditubuhkan," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Program Johor Bersih di Sungai Skudai yang dirasmikan Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi pada Ahad.
Mohd Jafni berkata, Jawatankuasa Bertindak RKK Sungai Skudai akan bermesyuarat setiap bulan bagi memastikan sasaran pencemaran Sungai Skudai diatasi dalam tempoh lima tahun.
"Semua agensi berkaitan termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta Badan Kawalselia Air Johor (Bakaj) akan memainkan peranan utama bagi mencapai sasaran digariskan Menteri Besar bagi memastikan Sungai Skudai tidak lagi tercemar.
"Selain penyusunan semula setinggan, jawatankuasa bertindak juga akan memastikan penguatkuasaan lebih tegas bagi mengekang pembuangan sampah, pemantauan tapak pembuangan sampah selain pengindahan kawasan sungai serta landskap," katanya.
Sebelum ini, jajaran Sungai Skudai yang terletak dalam kawasan penempatan terutama setinggan dilaporkan tercemar pada tahap Kelas Lima iaitu dikategorikan pencemaran paling teruk di negara ini.
Namun, terdapat juga sebahagian kawasan Sungai Skudai dikategorikan pada Kelas Tiga dan Kelas Empat. - Sinar Harian
Topic Berkaitan
#pencemaran sungai
#Sungai Skudai
#setinggan
#pindah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan