KUALA LUMPUR: Sebanyak 14 buah gerai makanan musnah sepenuhnya dalam kebakaran di Jalan Burung Tiong, Taman Bukit Maluri di sini pada Jumaat.
Pusat Gerakan Operasi Kuala Lumpur (PGOKL) memaklumkan, tiga buah jentera bersama sebuah tangki air dan 32 anggota dikerah ke lokasi sejurus menerima panggilan kecemasan pada jam 8.38 malam.
"Setibanya jentera dilokasi kejadian didapati kebakaran gerai melibatkan 14 buah yang berkedudukan dua baris yang bertentangan.
"Keluasan kebakaran 1.85 meter persegi (m²) x 1.85 m² mengalami kemusnahan 100 peratus," menurut satu kenyataan pada Jumaat.
PGOKL berkata, api berjaya dipadamkan sepenuhnya pada jam 10.02 malam dan tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan. - Sinar Harian
Sinar Harian
Fri Nov 18 2022

Tiga jentera bersama sebuah tangki air dan 32 anggota dikerah ke lokasi sejurus menerima panggilan kecemasan pada jam 8.38 malam. - Gambar/ Sinar Harian

Banjir: 273 mangsa masih berlindung di lapan PPS
Sebanyak 273 mangsa banjir masih berada di lapan PPS di tiga negeri yang terjejas setakat 8 pagi ini.

Niaga AWANI: Mesyuarat Kabinet | Wujudkan hospital lapangan di Turkiye
Selain misi bantuan oleh Pasukan Mencari Dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Malaysia merancang mewujudkan hospital lapangan atau field hospital di Turkiye, susulan gempa bumi yang melanda negara itu dua hari lalu. Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang media pasca mesyuarat kabinet pada Rabu memaklumkan, bantuan ke Syria juga akan diselaraskan melalui Pertubuhan Palang Merah.

Niaga AWANI: Ekonomi | Memaknai KDNK dalam kehidupan rakyat
Bersama Prof. Madya Dr. Norlida Hanim Mohd Salleh, Pengerusi Pusat Kajian Pembangunan Inklusif dan Lestari, Universiti Kebangsaan Malaysia.

Jiwa SME | Bertam Nursery jual anak pokok, khidmat nasihat dalam talian
Lima tahun lalu, perniagaan anak pokok hiasan atau nurseri oleh Ahmad Zaidi Abu Bakar agak suram dan ketika itu dia hanya menunggu pelanggan datang ke kedai untuk membuat belian. Selepas membuat sedikit kajian, Ahmad Zaidi, 42, mendapati perniagaan nurseri sebenarnya berpotensi berikutan wujudnya taman perumahan baru selain agensi yang memerlukan nasihat mengenai cara penjagaan pokok dan lanskap.

Gempa Turkiye, Syria: Lagi mangsa ditemui selamat, angka korban cecah 12,000
Ribuan anggota penyelamat bekerja tanpa henti mengharungi cuaca sejuk untuk mencari mangsa yang masih hidup.

Daripada 'biasa-biasa', kini 70kg pisang terjual tak sampai tiga jam
Impak video pendek itu turut melariskan jualan, Banana Dibs yang diusahakan oleh Abdul Adib Aidil sejak dua tahun lalu.

Belon pengintip: AS akan kongsi maklumat dengan puluhan negara dunia
AS mendapat maklumat berdurasi 'hampir sejam' mengenai belon yang ditembak jatuh oleh negara itu pada Sabtu.

Tanda tanya Muda tidak dijemput mesyuarat sekretariat
Setiausaha Agung Muda Amir Abd Hadi menyuarakan rasa terkilan kerana tidak diundang menghadiri mesyuarat pertama berkenaan.

Gempa Turkiye: Mangsa terperangkap di bawah runtuhan minta air untuk dirikan solat
Warga emas itu meminta air bagi mendirikan solat dalam keadaan masih terperangkap kerana tidak mahu meninggalkan kewajipan itu
![AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [09 Februari 2023] AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [09 Februari 2023]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2008658/1218637861675902476734_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [09 Februari 2023]
Ketahui berita yang anda perlu tahu hari ini bersama Afiezy Azaman & Nursyazwani Saiful Sham dalam #AWANIpagi Antara fokus AWANI Pagi hari ini merangkumi: - Lawatan PM Anwar ke Thailand bakal teroka kerjasama baharu - Universiti tidak sepatutnya lupakan keutamaan kajian kemanusiaan - Sultan Nazrin - Perkembangan gempa di Turkiye. Malaysia bentuk pasukan khas selaras bantuan kemanusiaan ke Turkiye, Syria #AWANInews #AWANIpagi

Pasukan kecemasan Sepanyol bantu kawal kebakaran hutan di Chile
Chile mencatatkan sekurang-kurangnya 301 kebakaran hutan dan 81 dikategorikan di luar kawalan.

Gempa bumi Turkiye: Kebakaran besar di Pelabuhan Iskenderun
Satu kenyataan daripada Kementerian Pertahanan mengatakan bahawa kebakaran itu telah berjaya dipadamkan.

5 maut dalam insiden kebakaran di Kaherah
Mayat kelima-lima mangsa dibawa ke hospital selepas bomba berjaya memadamkan kebakaran itu.

Gudang makanan di Jelutong musnah dijilat api
Sebuah gudang menyimpan bekalan makanan di Lorong Perak, Jelutong, Pulau Pinang musnah dalam kebakaran malam ini.

Empat rumah sederet musnah dijilat api di Taiping
JBPM Perak berkata, empat buah rumah tersebut masing-masing terbakar sebanyak 85 hingga 95 peratus.

3 maut, 32 cedera dalam kebakaran hospital di Mesir
Kebakaran berlaku di jabatan radiologi hospital yang terletak di daerah El Matareya dan 12 ambulans dihantar ke lokasi.

15 motosikal hangus
Sebanyak 15 buah motosikal musnah dalam kebakaran yang berlaku di kawasan parkir Flat Tuna, Jalan Seberang Jaya pada Khamis.

Bomba sukarela, komuniti cara terbaik tangani kecemasan peringkat awal di pedalaman
Penduduk di pedalaman Sarawak digalak menubuhkan pasukan sukarela supaya dapat memberi tindakan awal apabila berlaku kecemasan.

Tiga kilang, bengkel kereta terbakar di Taiping
Tiga kilang dan sebuah bengkel kereta musnah dalam kejadian kebakaran di Kawasan Perindustrian Tupai, dekat Taiping, pagi tadi.

Polis kesan Logeswaran bantu siasatan kebakaran gudang pakaian
Polis sedang mengesan seorang lelaki dipercayai suspek utama kes khianat melibatkan dua kebakaran di sebuah gudang pakaian di Jalan 2/17 Mutiara Fadason, yang membabitkan kerugian melebihi RM1 juta.