awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Teksi Malaysia di Singapura wajib pasang OBU sebelum pelaksanaan ERP 2 pada 2027
Ketersambungan Borneo asas kukuh pertumbuhan serantau - Abang Johari
12 parti politik ditubuh di universiti menerusi Parlimen Belia - Johari
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

14 pendatang menyusup masuk negara secara haram ditahan di Tawau

Petrus Bernard
Petrus Bernard
13/01/2022
02:13 MYT
14 pendatang menyusup masuk negara secara haram ditahan di Tawau
Pemeriksaan awal mendapati kesemua 14 penumpang bot tersebut tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah. - Foto ihsan ATB2
TAWAU: Empat belas pendatang asing tanpa izin (PATI) yang menyusup masuk negara ini melalui perairan Tawau ditahan pasukan Quick Reaction Force (QRF) di bawah pemerintahan Angkatan Tugas Bersama 2 (ATB2) di Kampung Hidayat di sini pada Rabu.
Komander ATB2 Brig Jen Abdul Karim Ahmad berkata, pasukan QRF yang melaksanakan rondaan Op Benteng Bersama kira kira jam 3.40 petang mengesan sebuah bot laju di perairan Tawau dalam keadaan mencurigakan.
Bot itu kemudiannya merapat ke jeti pemunggahan balak di kampung berkenaan dan terus memecut laju meloloskan diri selepas menurunkan semua penumpang, kesemuanya warga Indonesia.
"Tiga lelaki dewasa yang menyedari kehadiran pasukan QRF mengepung mereka cuba melarikan diri namun berjaya ditahan.
"Pemeriksaan awal mendapati kesemua 14 penumpang bot tersebut tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah," katanya.
Mereka terdiri daripada empat lelaki berumur 20 hingga 53 tahun, enam wanita berumur 17 hingga 69 tahun, tiga kanak-kanak lelaki berumur tiga hingga sembilan tahun dan seorang kanak-kanak perempuan berumur sembilan tahun
Foto ihsan ATB2
Foto ihsan ATB2
Ketika siasatan awal secara lisan di lokasi kejadian, mereka mengakui dibawa masuk menggunakan bot laju dari Pulau Sebatik ke Tawau yang diatur oleh agen.
Kesemua PATI tersebut seterusnya ditahan bersama barangan peribadi mereka dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau untuk tindakan dan siasatan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6(3) Akta Imigresen 1959/63.
Ceroboh Sempadan | ATB 2 gagalkan cubaan 14 PATI menyusup ke Sabah
Topic Berkaitan
#Tawau
#pendatang asing
#Kampung Hidayat
#Op Benteng Bersama
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan