KUALA LUMPUR: Perbicaraan melibatkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung dana RM2.28 billion dI Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini terpaksa ditangguhkan ekoran salah seorang peguam beliau menjalani kuarantin.

Media dimaklumkan Harvinderjit Singh terpaksa menjalani kuarantin selepas menjadi kontak rapat kepada pesakit COVID-19.

Memandangkan beliau juga mewakili Najib dalam prosiding berkaitan SRC International di Mahkamah Rayuan, Putrajaya pada 6 Mei ini, seorang lagi peguam bela beliau, Muhammad Farhan Muhamad Shafee mengesahkan kepada media,  ia juga perlu ditangguhkan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah itu sepatutnya diteruskan dengan saksi pendakwaan ke-10, Mohd Hazem Abd Rahman, yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, menyambung keterangannya.

Kali terakhir berlangsung pada 11 Mac lepas, perbicaraan itu ditangguhkan bagi memberi laluan kepada Najib dan pasukan pembelaan untuk melalui prosiding rayuan di hadapan panel tiga hakim yang dipengerusikan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil.

Najib, 67, berhadapan dengan empat pertuduhan menyalah guna kuasa untuk mendapatkan dana RM2.28 bilion untuk diri sendiri, serta 21 pertuduhan penyelewengan melibatkan dana yang sama.

Beliau sebelum ini telah disabitkan bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT), penyelewengan dana, dan salah guna kuasa melibatkan dana RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali telah menjatuhkan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta selepas mendapati Ahli Parlimen Pekan itu bersalah atas semua pertuduhan.

Bagaimanapun, beliau telah diberikan penangguhan hukuman (stay of execution) sementara proses rayuan berlangsung.