JOHOR BAHRU: Seramai 318 individu ditahan atas pelbagai kesalahan melibatkan penyalahgunaan dadah di Johor dalam Op Tapis Khas yang dijalankan selama dua hari, bermula 21 Jun.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, jumlah itu melibatkan penagih seramai 206 orang, selain individu memiliki dadah (65 orang) dan pembekal (47 orang).

Katanya kesemua suspek yang ditahan berusia antara 18 hingga 70 tahun, termasuk 19 wanita.

"Op ini dijalankan di semua daerah seluruh Johor dengan fokus utama adalah untuk membanteras aktiviti pengedaran dan penyalahgunaan dadah melibatkan kawasan seperti Felda, 'mobile port' dan juga kawasan perumahan.

"Seramai 38 suspek yang ditangkap akan diambil tindakan dibawah Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya 1952. Manakala 28 suspek diambil tindakan di bawah Seksyen 3(1) Akta Dadah Berbahaya (Langkah LPK) 1935.

"Turut ditangkap dalam operasi ini adalah 52 individu dengan status orang dikehendaki dan 28 orang tokan dadah," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Menurut Kamarul Zaman, polis turut merampas pelbagai jenis dadah antaranya syabu, ganja, pil Eramin 5 dan daun ketum dengan nilai rampasan keseluruhan sebanyak RM13,529.

"Polis akan mengambil tindakan secara agresif dalam memerangi penyalahgunaan dadah di negeri ini," katanya.