Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata Malaysia mempunyai undang-undang khusus untuk menolak membawa masuk abu atau mayat sesiapa sahaja ke negara ini.

Khalid berkata anggota keluarga si mati yang mahu membawa masuk abu atau mayat perlu mendapatkan permit khas di bawah undang-undang Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Pengimportan dan Pengeksportan Mayat, Tisu Manusia dan Organisma Patogenik dan Bahan) 2006.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Ketua-Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) di sini siang tadi.

Khalid mengulas mengenai laporan portal berita bahawa Malaysia tidak mempunyai undang-undang khusus untuk menghalang abu atau mayat bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng masuk ke negara ini selepas meninggal dunia di Bangkok, Thailand, pada 16 September lepas.

Pada mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari sejak Rabu lepas itu, turut diberi penjelasan mengenai cadangan pindaan undang-undang dalam memperlengkapkan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) untuk menangani masalah jenayah, terutama berkaitan kekerasan.

Dalam pada itu, Khalid menegaskan individu atau kumpulan tertentu yang cuba menghidupkan kembali fahaman komunis dan cuba mengancam demokrasi berparlimen yang diamalkan sejak sekian lama di negara ini boleh ditahan di bawah beberapa undang-undang yang termaktub di dalam perlembagaan.

Beliau berkata, sesiapa yang membawa apa juga penerbitan, bahan-bahan yang boleh ditakrifkan cuba menghidupkan fahaman komunis adalah menjadi satu kesalahan dibawah Seksyen 47 Akta Pertubuhan, selain Seksyen 124E Kanun Keseksaan atau siasatan juga boleh dijalankan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012.

Selain itu buku-buku (yang dicetak untuk sebar fahaman komunisme) pun boleh diambil tindakan di bawah Akta Penerbitan walaupun buku itu belum lagi diharamkan kerana baharu dikeluarkan.