Skip to main content

Malaysia

Agong akan tentukan calon baharu Ketua Pesuruhjaya SPRM

Sumber: Sultan Ibrahim Sultan Iskandar
Baginda turut menegaskan bahawa tiada keperluan untuk mana-mana pihak mempolitikkan pelantikan tersebut. - Foto Facebook/Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memaklumkan baginda akan menentukan calon baharu bagi menerajui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Perkara itu disampaikan menerusi satu hantaran di Facebook, di mana baginda turut menegaskan bahawa tiada keperluan untuk mana-mana pihak mempolitikkan pelantikan tersebut.

Advertisement

Kenyataan ini dilihat sebagai peringatan agar proses pemilihan kepimpinan institusi penting negara kekal bebas daripada sebarang pengaruh politik.

Menurut baginda jawatan ini amat penting dalam memastikan SPRM berfungsi secara berkesan, khususnya dalam usaha membanteras rasuah, penyelewengan serta salah guna kuasa.

Penegasan itu sekali gus mencerminkan keutamaan terhadap integriti dan kecekapan dalam kepimpinan agensi berkenaan.

Dalam hantaran sama, baginda bertitah bahawa baginda sendiri akan menentukan calon terbaik selepas tamat tempoh perkhidmatan Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika ini, Tan Sri Azam Baki, yang dijangka berakhir pada Mei 2026.

Terdahulu, Azam dilantik semula untuk tempoh setahun berkuat kuasa 12 Mei 2025, selepas kontrak perkhidmatan beliau sebelum itu turut disambung selama setahun pada Mei 2024.

Sehubungan itu, perkembangan ini bukan sahaja menjadi tumpuan umum, malah mencerminkan kepentingan kesinambungan kepimpinan dalam memastikan agenda memerangi rasuah negara terus diperkasa.

 

 

Must Watch Video