AKPS patahkan cubaan seludup ganja bernilai RM204,000 di ICQS Bukit Kayu Hitam

AKPS dalam kenyataan memaklumkan pihaknya telah menjalankan pemeriksaan terhadap sebuah lori tangki pada 11.25 malam. - Foto hiasan/BERNAMA
ALOR SETAR: Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan (AKPS) mematahkan cubaan menyeludup dadah jenis ganja bernilai RM204,000 di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bukit Kayu Hitam, semalam.
AKPS dalam kenyataan memaklumkan pihaknya telah menjalankan pemeriksaan terhadap sebuah lori tangki pada 11.25 malam.
"Pemeriksaan awal mendapati enjin lori berkenaan masih hidup namun tiada pemandu berada di tempat kejadian. Pemeriksaan lanjut di bawah tangki lori itu telah menemui dua kotak berwarna coklat yang dibalut dengan plastik lut sinar yang disyaki mengandungi ketulan daun kering dipercayai ganja.
"Sebanyak 65 ketulan daun kering yang dianggarkan bernilai RM204,000 telah dirampas. Turut dirampas lori berkenaan yang dianggarkan bernilai RM250,000," menurut kenyataan itu.AKPS memaklumkan kesemua barang rampasan diserahkan kepada Unit Narkotik Jabatan Kastam Diraja Malaysia Kedah untuk siasatan lanjut.
"Kes disiasat di bawah Seksyen 39(b) Akta Dadah Berbahaya 1952. AKPS akan terus mempertingkatkan operasi pemantauan, pengesanan dan risikan bagi memastikan sempadan negara sentiasa selamat daripada ancaman jenayah terancang," menurut kenyataan itu.
-- BERNAMA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami