MIRI:Semua mangsa kapal platform MV Dayang Topaz, yang merempuh sebuah pelantar minyak di perairan Kuala Baram awal padi tadi, selamat tiba di Pelabuhan Miri pada jam 2.30 petang dan diberi rawatan awal oleh pasukan perubatan, demikian menurut  Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

Agensi itu berkata kapal tersebut, yang hampir karam sebelum kapten dan anak kapal berjaya mengawal keadaan di tengah-tengah keadaan cuaca buruk dan ombak tinggi itu, kini berlabuh kira-kira empat batu nautika dari Kuala Sungai Miri.

“Mengenai dakwaan yang tular mengatakan seorang lagi anak kapal maut dalam insiden itu masih belum dapat disahkan dan sebuah helikopter Petronas diatur untuk membawa pegawai perubatan dan anggota polis ke pelantar minyak Baram B untuk mengesahkannya,” kata APMM dalam kenyataan di sini.

BACA: Kronologi insiden Dayang Topaz: Ini apa anda perlu tahu

BACA: Dayang Topaz: Dua anak kapal disahkan meninggal dunia, 185 berjaya diselamatkan


Dalam kejadian itu, dua anak kapal disahkan meninggal dunia manakala 185 yang lain berjaya diselamatkan dalam insiden kecemasan di kapal platform Dayang Topaz di perairan Miri pada pagi Selasa.

Pemangku Pengarah Bahagian Carilamat & Bantuan Bencana APMM, Komander Suzanna Razali Chan terdapat 187 kru secara keseluruhan, 185 adalah warganegara manakala selebihnya ialah warga Indonesia.