Karier anak kapal penerbangan (pramugara, pramugari) menerima tempias besar susulan pandemik COVID-19 apabila mereka hanya menerima 30 peratus daripada pendapatan bulanan mereka.

Jelas Presiden Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Penerbangan Malaysia (NUFAM), Ismail Nasarudin, ini kerana 70 peratus pendapatan anak kapal ini bergantung kepada elaun penerbangan.

"Sebagai kru kabin, elaun penerbangan lebih tinggi dari gaji pokok iaitu sekitar 60-70 peratus merupakan elaun penerbangan.

"Ia tidak dapat diraih kerana kekurangan jadual penerbangan ketika perintah duduk rumah ketika ini di seluruh dunia," kata beliau ketika ditemubual menerusi segmen Realiti Rakyat di Astro AWANI pada Rabu.

Jelas Ismail, sekitar 90 peratus anak kapal terjejas pendapatan mereka berikutan kekurangan penerbangan ini.

"Terdapat juga syarikat penerbangan yang memotong gaji pokok pekerja dengan memberikan cuti tanpa gaji bagi menampung kerugian syarikat.

"Ada juga syarikat memotong gaji sehingga 100 peratus termasuk pengurusan tertinggi syarikat," dedah Ismail lagi.


Namun dalam mendepani detik sukar ini, NUFAM mengharapkan semua pekerja terkesan untuk mempelajari skill baharu bagi mendapat sedikit pendapatan sampingan.

"Kelonggaran yang diberikan oleh majikan untuk melakukan pekerjaan sampingan harus dimanfaat semua pekerja. Ada yang saya dapati mula menjalankan perniagaan sendiri dan membuat perkhidmatan e-hailing.

"Ini langkah yang baik bagi menampung pendapatan mereka yang terjejas ketika situasi yang mungkin terjejas untuk beberapa tahun."

Ismail turut mengharapkan, semua anak kapal penerbangan, tabah dan terus berusaha dalam mendepani detik mencabar ini.