Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata kerajaan memandang serius ancaman siber terhadap kanak-kanak termasuk pengantunan kanak-kanak yang akan menggugat kelestarian kesejahteraan kanak-kanak.

Beliau berkata kanak-kanak yang menggunakan media sosial, 'open platform education' dan aplikasi digital dalam aspek pendidikan untuk mendapatkan makklumat dan interaksi sosial berdepan ancaman siber seperti pornografi, sexting, buli siber yang semakin menular.

"Tanpa pemantauan yang rapi oleh ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih dewasa, kanak-kanak boleh terdedah kepada bahaya pengantunan kanak-kanak melalui internet.

"Adalah lebih menyedihkan apabila kanak-kanak ini menjadi mangsa kepada individu-individu yang dikenali, yang sepatutnya bertanggungjawab menjaga dan memelihara kebajikan kanak-kanak," katanya ketika merasmikan penutupan Persidangan Melestari Kesejahteraan Kanak-Kanak, Orang Kurang Upaya (OKU) dan Warga Emas di sini, pada Isnin.

"Saya berharap agar semua pihak, lebih-lebih lagi ibu bapa dan ahli keluarga memberikan perhatian yang lebih kepada kanak-kanak supaya dapat mengenal pasti sekiranya terdapat unsur-unsur eksploitasi di peringkat awal," kata Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Beliau berkata statistik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menunjukkan sebanyak 86 kes buli siber telah dilaporkan bagi 2014 hingga Oktober lepas.

Sementara itu, Dr Wan Azizah juga menerima resolusi kanak-kanak, orang kurang upaya dan warga emas daripada wakil peserta persidangan.

Antara yang terkandung dalam resolusi bagi kanak-kanak adalah merangka satu kaedah intervensi awal dalam mengenal pasti perubahan tingkah laku pelajar sekolah yang berkemungkinan menjadi pembuli atau mangsa buli siber dan juga meningkatkan penguatkuasaan undang-undang lebih tegas dan konsisten bagi membendung jenayah siber yang berleluasa dalam kalangan kanak-kanak.

Resolusi bagi OKU termasuk menghapuskan sebarang bentuk diskriminasi secara langsung atau tidak langsung dalam semua aspek kehidupan, mencari kaedah berkesan dan menyeluruh berdasarkan lokasi dan status sosial bagi membantu pengesanan awal ketidakupayaan, memastikan ibu bapa, penjaga dan individu OKU mendaftarkan ketidakupayaan bagi membantu kerajaan merancang keperluan OKU.

Resolusi bagi warga emas termasuk penelitian pewujudan Akta Warga Emas yang komprehensif, meningkatkan tanggungjawab sosial dalam kalangan badan korporat untuk memperkasa peranan industri penjagaan swasta bagi warga emas dan meningkatkan kesedaran agar rakyat Malaysia bersedia untuk persaraan dengan meningkatkan tahap celik kewangan.

-- BERNAMA