awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
KKDW nilai cadangan sokongan bagi usahawan profesional buka klinik fisioterapi luar bandar
Dr Akmal masih jalankan tugas Exco Melaka seperti biasa - KM
Penembak bekas PM Jepun Shinzo Abe fail rayuan terhadap hukuman penjara seumur hidup
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Armada yakin Dr Maszlee terus jaga kebajikan KV, TVET

Bernama
Bernama
26/01/2019
22:00 MYT
Armada yakin Dr Maszlee terus jaga kebajikan KV, TVET
Beberapa langkah ke hadapan telah dipersetujui dan diambil bagi mengatasi masalah-masalah yang berlaku melibatkan KV dan TVET. - Gambar fail
Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) yakin Kementerian Pendidikan dikemudi Dr Maszlee Malik mampu untuk terus menjaga kebajikan Kolej Vokasional (KV) dan institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) yang lain.
Ketua Penerangan Armada Nasional Ulya Aqamah Husamudin berkata kerajaan melalui kementerian itu sentiasa memberi tumpuan terhadap setiap masalah dihadapi KV dan TVET, di mana langkah penyelesaian dan ruang masa perlu diberi kepada kementerian untuk melakukan pembaikpulihan.
"Antara masalah-masalah KV adalah masalah akreditasi, kebolehpasaran yang rendah hingga sesetengah program hanya terdapat 20 peratus nilai kebolehpasaran, prasarana KV yang tiada sijil keselamatan dan tenaga pengajar tidak terlatih bagi menghadapi revolusi Industri 4.0.
"Masalah ini telah berlaku sejak 2012 dan gagal diselesaikan kerajaan terdahulu, maka kita perlu beri ruang dan peluang kepada Dr Maszlee Malik bersama pasukan beliau untuk atasi masalah ini dan sebarang cadangan penambahbaikan boleh diajukan terus kepada pihak kementerian," katanya melalui satu kenyataan di sini, pada Sabtu.
Tambahnya, hasil perbincangan antara Armada dan pihak kementerian, beberapa langkah ke hadapan telah dipersetujui dan diambil bagi mengatasi masalah-masalah yang berlaku melibatkan KV dan TVET.
"Antara langkah yang kita usahakan adalah menambah kemahiran tenaga pengajar melalui latihan dalam industri dan mencari penyelesaian akreditasi dengan hanya mengguna satu sistem. Kami yakin langkah-langkah ini akan diterangkan pihak kementerian dengan lebih lanjut nanti," katanya.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Angkatan Bersatu Anak Muda
#ARMADA
#Dr Maszlee Malik
#Kementerian Pendidikan
#kolej vokasional
#KV
#TVET
#Ulya Aqamah Husamudin
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan