awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Diaspora India berperanan dalam pembangunan Malaysia - PM Modi
Ultras Selangor dilarang masuk stadium bagi tiga perlawanan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Asri Hamidon dilantik ketuai Jawatankuasa Khas Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan - KSN

Bernama
Bernama
11/09/2024
00:25 MYT
Asri Hamidon dilantik ketuai Jawatankuasa Khas Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan - KSN
Datuk Seri Asri Hamidon, Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan. - Foto DagangNews
PUTRAJAYA: Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) Datuk Seri Asri Hamidon dilantik mengetuai Jawatankuasa Khas Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan.
Pelantikan itu diumumkan Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Shamsul Azri Abu Bakar ketika menyampaikan amanat pada Majlis Aspirasi Kepimpinan KSN di sini semalam.
"Saya ingin mengumumkan di sini, kerajaan telah bersetuju mewujudkan Jawatankuasa Khas Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan yang akan diketuai oleh Datuk Seri Asri Hamidon berkuat kuasa hari ini," katanya.
Beliau berkata jawatankuasa itu diwujudkan sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan meningkatkan sinergi awam dan swasta melalui penggabungan kepakaran dan akses kepada sumber modal baharu, di samping memastikan penyampaian perkhidmatan yang lebih cekap dan penawaran inovasi yang berimpak tinggi.
Ia juga adalah susulan daripada pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 3 Sept lepas yang menyatakan kerajaan menubuhkan Sekretariat Kajian Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan bagi menangani isu pertindihan fungsi dan menjimatkan dana negara.
Sementara itu Shamsul Azri berkata rasionalisasi Syarikat Berkaitan Kerajaan, Syarikat Pelaburan Kerajaan dan Syarikat Berhad Menurut Jaminan pula akan dirasionalisasi oleh Pasukan Pantau Madani, Kementerian Kewangan.
Turut hadir di majlis penyampaian amanat semalam ialah Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi Datuk Mohamad Fauzi Md Isa dan Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Bernama Nur-ul Afida Kamaludin.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Shamsul Azri Abu Bakar
#Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan
#Asri Hamidon
#Jawatankuasa Khas Rasionalisasi Badan Berkanun Persekutuan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan