SHAH ALAM: Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man menyatakan terkejut dengan kenyataan bekas Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu yang menuntut penjelasan tidak memusnahkan atau mengebom pam air yang rosak bagi mengalirkan air banjir yang terperangkap ke Sungai Muda ketika banjir baru-baru ini.

"Saya terkejut apabila beliau (Mohamad) cadang bom, mungkin sebab beliau (bekas) Menteri Pertahanan.

"Pintu air ini ada fungsinya, untuk menyekat air daripada luar iaitu Sungai Klang masuk ke kawasan Sri Muda, dan dan keluarkan air ke Sungai Klang. Apa yang kita buat, kita buka bahagian tepi pintu air kerana itu lebih murah dan capai matlamat berbanding nak bom.

“Konsep pintu air kena faham, tak boleh bila banjir saja kita nak bom, isu sekarang, kalau bom, air nak lari ke mana? Kalau paras air sungai lebih rendah dari kawasan banjir, tak guna juga sebab kita kena pastikan air di Sungai Klang betul-betul turun, baru boleh pam keluar, sistem pam itu adalah sistem terbaik. JPS (Jabatan Pengairan dan Saliran) dah buat kajian teliti,” katanya  ketika ditemui selepas merasmikan Malaysia Recyling Alliance (MAREA) di sini, pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim menjelaskan tindakan mengebom pam air bagi mengeluarkan air banjir bukanlah satu tindakan tepat kerana ia boleh memberi kesan lebih buruk kepada kawasan sekeliling Taman Sri Muda.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, pam air di Sungai Muda, Shah Alam tidak rosak seperti didakwa ketika bencana banjir melanda kawasan perumahan Taman Sri Muda, akhir bulan lalu.

Bagaimanapun, beliau berkata, pam berkenaan yang beroperasi menggunakan kuasa elektrik terpaksa diputuskan selepas Tenaga Nasional Berhad memotong bekalan itu di kawasan itu kerana khuatir risiko keselamatan penduduk.

"Bila potong pam dia tak boleh berfungsi, jadi apa yang kita buat kita dapatkan kerjasama daripada TNB, TNB bekalkan janakuasa bergerak, cuma ambil masa sedikit,” katanya lagi.

Ketika membahaskan usul banjir di Dewan Rakyat pada Khamis, Mohamad (PH-Kota Raja) mempersoalkan mengapa tentera tidak memusnahkan atau mengebom pam air yang tidak boleh digunakan bagi mengalirkan air banjir yang terperangkap ke Sungai Muda ketika banjir di Taman Sri Muda, Shah Alam, Disember lalu.

Sementara itu, ditanya mengenai isu sampah yang mengakibatkan banjir, Tuan Ibrahim memberitahu, kira-kira 40 peratus plastik menjadi punca kepada berlakunya banjir kilat di Malaysia.