SHAH ALAM : Kerajaan bakal memperluaskan bantuan e-dompet sebanyak RM200 kepada seluruh pelajar universiti di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian ketika mengulas soalan mahasiswa berhubung inisiatif berkenaan yang dilihat tidak diterima secara menyeluruh oleh penuntut universiti.

Bantuan itu buat masa ini hanya dinikmati pelajar berusia 18 hingga 20 tahun.

"Saya akan putuskan supaya e-wallet itu boleh dimanfaatkan kepada semua mahasiswa," katanya pada program Sesi Dialog Bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini pada Jumaat.

Dalam pada itu, Anwar yang juga Menteri Kewangan turut memberi jaminan kerajaan akan menumpukan soal capaian internet yang memerlukan tindakan segera.

Ujarnya, kerajaan terlebih dahulu perlu memastikan tiada kawasan yang terkecuali daripada rangkaian 5G yang meluas.

"Sebab itu arahan kita kepada Kementerian Komunikasi supaya syarat pertama perlu pastikan rangkaian internet diperluas di seluruh negara.

"Untuk universiti, kita akan adakan beberapa perancangan segera supaya akses internet diperoleh di seluruh kampus," katanya lagi.

Selain itu, kerajaan juga menyedari berhubung keluhan mahasiswa mengenai kos tiket penerbangan membabitkan Sabah dan Sarawak yang agak mahal sewaktu musim percutian.

Menurut Anwar, kerajaan berkemungkinan akan mempertimbang untuk memberikan subsidi tiket penerbangan, bagaimanapun ia perlu menerusi perbincangan bersama beberapa pihak terlibat.

"Baru-baru ini Menteri Pengangkutan ada sebut mengenai tambahan dan pengurangan (harga tiket)  semasa cuti tapi kerajaan perlu bagi subsidi kepada pelajar dan ada logiknya.

"Kita perlu berunding dengan syarikat penerbangan, mungkin setahun sekali kita boleh bagi... saya akan bincang terlebih dahulu.

"Ini satu masalah yang saya terima membabitkan keluarga dari Sabah dan Sarawak... bukan semua dari keluarga yang senang," katanya lagi. ," katanya.

Sebelum ini wujud keluhan dalam kalangan pelajar universiti yang mengalami kesukaran untuk pulang bercuti berikutan kos tiket penerbangan yang agak mahal terutamanya ketika musim perayaan.