KUALA LUMPUR:Pandemik COVID-19 telah meninggalkan pelbagai kesan yang besar pada sektor ekonomi dan kesihatan di seluruh dunia termasuk Malaysia.
Sehubungan itu, Penasihat Khas Kesihatan Awam kepada Perdana Menteri, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood berkata, selain sektor kesihatan yang menjadi keutamaan, faktor ekonomi juga dikhuatiri boleh memberi kesan termasuk peningkatan kadar bunuh diri.
"Sektor kesihatan adalah keutamaan, kepada sesiapa yang kehilangan orang tersayang akan melihat kepentingan sektor kesihatan itu penting dan ekonomi diletakkan perkara kedua.
"Tetapi ekonomi hanya akan baik jika sektor kesihatan baik, tetapi ekonomi juga boleh membunuh apabila ramai yang berdepan dengan kesempitan ekonomi.
Kita dapat lihat kadar bunuh diri meningkat, ada cerita rakyat yang kehilangan pendapatan sehingga tidak ada makanan dan sebagainya. Murid di sekolah pulah terjejas pendidikan mereka, jadi semua perkara terkesan akibat pandemik ini," kata beliau dalam temu bual khas bertajuk 'Society after Covid-19: What will change and what have we learnt?' pada Khamis.
Tambah Dr Jemilah, penyelesaian tuntas merangkumi semua sektor perlu diberi perhatian dan bukan hanya tertumpu pada bidang kesihatan sahaja.
Sejak Mac 2020 sehingga kini, banyak sektor perniagaan mengalami kesan apabila ada kilang dan perniagaan gulung tikar meskipun pelbagai pakej ransangan dilancarkan oleh kerajaan dalam membantu ekonomi terus bertahan.
Malah dalam Belanjawan 2021, kerajaan turut memperuntukkan RM24 juta bagi menangani isu kesihatan mental dalam kalangan masyarakat akibat pandemik COVID-19.
Fareez Azman
Fri Feb 05 2021

Tan Sri Dr Jemilah Mahmood berkata, selain sektor kesihatan yang menjadi keutamaan, pada masa sama faktor ekonomi juga dikhuatiri boleh memberi kesan termasuk peningkatan kadar bunuh diri. - Gambar fail

18 Puasa Di Kampong Pisang naskhah komedi terbaharu Mamat Khalid sempena Ramadan
Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang bukan sekadar tontonan ringan, sebaliknya, sarat dengan mesej keimanan dan sindiran sosial.

SJKC Puay Chai 2 Bandar Utama ditutup, enam pelajar positif COVID-19
Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK)(C) Puay Chai 2 di Bandar Utama, Petaling Jaya diarahkan ditutup sementara berkuatkuasa hari ini selepas enam pelajarnya disahkan positif COVID-19.

Vaksin COVID-19: Kumpulan kedua libatkan lebih 1,000 atlet, pegawai - Reezal Merican
Keutamaan akan diberikan kepada mereka yang terlibat dalam pertandingan sukan seperti Liga Bola Sepak Malaysia, Liga Joki Malaysia dan kejohanan utama di luar negara.

Politik | Tiada parti boleh bentuk kerajaan majoriti
Semua parti politik perlu sedar tiada sesiapa boleh membentuk kerajaan secara majoriti dan pentadbiran sendiri, Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke.

SRC International: Hakim bagaikan 'terdorong' putus Najib bersalah - Peguam
Mahkamah Rayuan pada Selasa diberitahu Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bagaikan terdorong untuk memutuskan bekas Perdana Menteri, Najib Tun Razak bersalah.

Wakaf | Penjawat awam digalak berwakaf melalui potongan gaji
Bagi meningkatkan tabungan dana dan aset wakaf negara, satu inisiatif perlu dirangka di peringkat Kerajaan Persekutuan untuk menggalakkan penjawat awam berwakaf, khususnya secara berkala melalui potongan gaji.

#YakiniVaksin: Kempen tangani mitos, salah faham vaksin COVID-19
Inisiatif itu dilaksanakan selepas rakyat sering dimomok oleh pelbagai mitos, teori konspirasi dan salah faham yang tersebar meluas tanpa tapisan terutama di media sosial.

Beri laluan Najib kemudi parti pada PRU15 - Ketua UMNO Kubang Pasu
Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai kelebihan untuk kembali memimpin UMNO dan membawa kebangkitan semula parti seperti sebelum ini.

AWANI Ringkas: Penjawat awam digalak berwakaf | Sebanyak 1,018,937 dos suntikan vaksin telah diberikan

Wanita tidak sedar diri hamil, sehinggalah melahirkan bayi dalam tandas
Seorang wanita hanya mengetahui dirinya hamil selepas dia melahirkan seorang bayi dalam tandas rumahnya.

SRC International: Hakim bagaikan 'terdorong' putus Najib bersalah - Peguam
Mahkamah Rayuan pada Selasa diberitahu Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bagaikan terdorong untuk memutuskan bekas Perdana Menteri, Najib Tun Razak bersalah.

Najib masih Perdana Menteri Malaysia paling teruk - Tun M
Dr Mahathir kekal dengan pendirian menolak sokongan terhadap kerajaan Muhyiddin yang beliau percaya telah memberi nafas baru kepada Najib.

Tulisan jawi identiti negara, perlu dipertahan dan diperkasa - PM Muhyiddin
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tulisan jawi adalah sebahagian daripada identiti negara yang bukan sahaja perlu dipertahankan tetapi diperkasakan kembali.

PM Muhyiddin umum peruntukan RM4 juta untuk penganut Sikh
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan peruntukan RM4 juta untuk penganut agama Sikh tahun ini bagi memperkukuh komuniti itu di negara ini.

PKS perlu manfaatkan sebaiknya #SayaDigital
Peluang tersebut harus digunakan sebaiknya dalam meningkatkan perniagaan mereka.

#SayaDigital bakal percepatkan pertumbuhan masyarakat celik digital
Program #SayaDigital anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) akan menjadi kesinambungan daripada inisiatif MyDigital bagi mempercepat pertumbuhan masyarakat celik digital di negara ini.

PM lancar Perkhidmatan Awan dan Keselamatan Siber TM
Perkhidmatan Awan dan Keselamatan Siber TM merupakan Rangka Tindakan (Blueprint) ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) menerusi penyedia perkhidmatan terurus TM.

Peranan JKM terus diperkasa
Antara inisiatif itu termasuk penstrukturan semula JKM dan pemberian elaun khas kepada warga kerja yang berkhidmat di kawasan berisiko seperti institusi warga emas dan OKU.

RUU Profesion Kerja Sosial pastikan kebajikan pekerja sosial terbela - Muhyiddin
RUU tersebut dapat memastikan kebajikan pekerja sosial termasuk pegawai kebajikan masyarakat lebih terbela dan diiktiraf mengikut kepakaran masing-masing.

Proton X50, Taman Tasik Putrajaya dan Putrajaya 2020 dalam video Tun Mahathir
Yayasan Kepimpinan Perdana, Taman Tasik Putrajaya Proton X50, Putrajaya 2020, antara dilihat dalam video aktiviti berbasikal Dr Mahathir.