KUALA LUMPUR: Kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dikenakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Johor Bahru dan Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah, Banggol Chicha, Pasir Mas, bermula 23 April sehingga 6 Mei 2021.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan, ia berikutan laporan peningkatan kes COVID-19 secara mendadak oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di dua lokaliti berkenaan.

Sehingga kini, KKM telah melaksanakan 228 ujian saringan dan daripada jumlah itu sebanyak 13 kes positif COVID-19 telah direkodkan di SMKA Johor Bahru.

"Sementara di Maahad Tahfiz Al-Quran, Al-Asriah, Banggol Chicha, Pasir Mas, KKM telah melaksanakan 46 ujian saringan dan daripada jumlah itu sebanyak 28 kes positif COVID-19 telah direkodkan," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Dalam pada itu katanya, penamatan PKPD turut diumum di empat lokaliti di dua negeri.

"Ia adalah di penamatan PKPD Institut Latihan Perindustrian (ILP) Taman Permata dan Taman Seri Labuk, Sandakan dan Kampung Gayang, Tuaran, Sabah.

"Sementara satu lagi adalah di Ladang Leepang, Ladang Laukin dan Kampung Inoi, Rompin, Pahang.

"PKPD Ladang Leepang, Ladang Laukin dan Kampung Inoi, Rompin, Pahang pada 23 April ditamatkan lebih awal daripada dijadualkan.

Dalam perkembangan berkaitan, Ismail menjelaskan, 200 individu ditahan atas kesalahan ingkar prosedur operasi standard (SOP).

Daripada jumlah itu, seramai 198 individu dikenakan kompaun manakala dua lagi direman.

"Antara kesalahan direkodkan ialah tidak memakai pelitup muka (53), gagal merekod butiran diri/daftar masuk premis (46), tiada penjarakan fizikal (44), aktiviti pusat hiburan (28) dan lain-lain (29).

Sementara itu ujarnya, Op Benteng pada Rabu telah menangkap enam orang pendatang asing tanpa izin (PATI) dan merampas sembilan kenderaan darat.

Katanya, sebanyak 157 buah bot atau kapal turut dikesan di perairan negara melalui lapan aktiviti penglihatan.

Sementara itu tambahnya, seramai 593 warga asing telah menjalani ujian saringan pada Rabu dan tiada kes positif COVID-19 direkodkan.

Selain itu, secara kumulatifnya, Kementerian Sumber Manusia (KSM) memaklumkan seramai 687,807 pekerja warga asing telah menjalani ujian saringan COVID-19 yang melibatkan 35,507 majikan.