DI awal pembangunan kapal terbang, rekaan awal banyak mengambil inspirasi seperti tubuh burung kerana ia dilihat sebagai rekaan yang mempunyai kebarangkalian tertinggi untuk berjaya.
Tetapi kita tahu sekarang ini adalah tidak benar sepenuhnya. Jadi adalah agak menarik melihat Northrop Grumman mengambil inspirasi daripada ikan pari untuk dron bawah laut mereka yang bakal digunakan oleh Tentera Amerika Syarikat.
Bukan sahaja rekaannya mirip ikan pari, nama dron ini sendiri ialah Manta Ray dengan ia dibangunkan sebagai projek membina dron bawah laut yang boleh beroperasi tanpa sebarang campur tangan manusia.
Manta Ray akan digunakan untuk melakukan intipan dan juga rondaan tanpa dikesan oleh musuh.
Ia mempunyai mod menunggu dan boleh duduk di dasar laut sehinggalah diperlukan bagi menjalankan misi yang diberikan.
Spesifikasi penuh Manta Ray masih lagi dirahsiakan. Northrop Grumman sekadar berkata ia mempunyai rekaan modular bagi membolehkan ia melakukan pelbagai misi yang diperlukan.
Pembangunan dron udara dan darat berkembang maju dengan ia telah digunakan di medan perang seperti di Ukraine dan Syria.
Hanya beberapa minggu lalu Australia memperlihatkan dron bawah laut Ghost Shark yang akan melakukan misi yang sama dengan Manta Ray.
Amerika dan sekutunya melihat tentera China perlu dipantau di kawasan perairan Laut China Selatan dan dron swalayar ialah penyelesaian jangka pendek yang paling murah. - Amanz
Amanz
Fri May 03 2024

Manta Ray dibangunkan sebagai projek dron bawah laut yang boleh beroperasi tanpa sebarang campur tangan manusia. - Gambar/ Amanz
KBS fokus usaha lawan ketagihan, masalah mental
Penggunaan produk rokok elektronik bukan sahaja membawa kepada masalah ketagihan tetapi juga masalah mental.

Dua NADI sedang dalam pelaksanaan di Sabah - Fahmi
Sebanyak dua lagi Pusat Sebaran Maklumat Nasional (NADI) sedang dalam pelaksanaan di Sabah, menjadikan jumlah keseluruhan 132 NADI di negeri ini.
AWANI Ringkas: Ketagihan vape & masalah mental
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Penyokong 'hooligan' perlu ubah sikap - Hannah
Segelintir penyokong bola sepak yang hadir ke stadium dengan hasrat untuk mencetuskan kekecohan perlu mengubah sikap mereka, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Gangguan air: 162,000 pengguna di Pulau Pinang sudah dapat bekalan semula
Sebanyak 162,000 pengguna yang terjejas akibat Gangguan Air Berjadual (SWSI) dengan 100 peratus di kawasan Seberang Perai Utara (SPU) telah mendapat semula bekalan mereka setakat 11.30 pagi tadi.

39 pelajar, kakitangan sekolah alami demam, batuk dan ruam selepas pulang kem
Seramai 39 pelajar dan kakitangan sebuah sekolah di sini dikesan mengalami jangkitan akibat penularan penyakit berjangkit selepas pulang dari menyertai kem di Yan baru-baru ini.

Enam individu direman bantu siasatan kes lelaki maut terkena tembakan
Enam lelaki direman bermula esok bagi membantu siasatan kes seorang lelaki yang maut dipercayai terkena tembakan, semalam.

Penunggang motosikal dilanggar akibat tak puas hati
Rasa tidak puas hati di jalan raya menjadi punca penunggang motosikal dilanggar pemandu kereta di Jalan Dato Yusof Shahbudin 28, Bandar Sentosa, di sini, pada Sabtu.

MotoGP Rookies Cup: Hakim Danish panjat podium perlumbaan pertama di Litar Jerez
Hakim Danish Ramli cemerlang untuk menamatkan perlumbaan pertama pusingan pertama MotoGP Rookies Cup di tempat kedua di Litar Jerez.

Hetty Koes Endang bakal meriahkan sambutan Aidilfitri KPKM tanpa bayaran - Mohamad Sabu
Penyanyi terkenal Indonesia, Hetty Koes Endang akan memeriahkan Majlis Sambutan Aidilfitri 2025 anjuran Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) pada Isnin.

Dron bawah laut mirip ikan pari
Manta Ray dibangunkan sebagai projek dron bawah laut yang boleh beroperasi tanpa sebarang campur tangan manusia.