TAWAU:  Dua pelajar perempuan masing-masing berumur 13 dan 15 tahun nyaris maut apabila dirempuh kenderaan di Jalan Apas Parit, di sini pada Khamis.

Sebelum kejadian pada pukul 2.30 petang itu, kereta Toyota GL yang dipandu lelaki berumur 37 tahun itu dari arah bandar Tawau hendak menuju ke Batu 15 Jalan Apas Parit.

Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Peter Umbuas berkata, apabila kenderaan tersebut tiba di selekoh tajam, brek kenderaan gagal berfungsi menyebabkan pemandu hilang kawalan dan kenderaan dipandu terbabas ke bahu jalan ke arah jalan bertentangan.

"Pada masa sama, kedua-dua mangsa sedang berjalan kaki di bahu jalan sebelah kanan lalu dirempuh dan diseret kenderaan tersebut hingga menjunam ke dalam parit menyebabkan kedua mangsa terperosok di bahagian bawah hadapan kenderaan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Orang awam yang berada di lokasi kejadian itu segera membantu mengeluarkan dan terus menghantar mangsa ke wad kecemasan Hospital Besar Tawau untuk mendapatkan rawatan.

"Akibat kejadian itu, mangsa Fatimah Chaw, pelajar tingkatan satu mengalami kecederaan patah paha kaki kanan dan terseliuh bahu sebelah kanan dan dilaporkan stabil, manakala mangsa kedua Ramadhani, pelajar tingkatan tiga mengalami kecederaan patah paha kaki kanan dan dilaporkan kritikal,” jelas beliau lagi.

Siasatan awal polis di lokasi kejadian mendapati pemandu tidak mempunyai lesen memandu dan merupakan pemegang pasport IMM13 serta turut membawa penumpang lelaki berumur 40 tahun yang duduk di bahagian hadapan kiri ketika kejadian.

Polis turut mengenal pasti kemalangan berpunca daripada sikap pemandu yang memandu laju sehingga hilang kawalan di kawasan selekoh menyebabkan dia terbabas ke bahu jalan bertentangan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.