SHAH ALAM: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor Ng Suee Lim terkilan dengan tindakan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang hadir lewat ke Persidangan DUN khususnya pada sesi pagi.
Ng berkata tindakan berkenaan seharusnya tidak berlaku dan menyebabkan banyak pertanyaan ketika sesi pertanyaan lisan tidak dapat dijawab ekoran kelewatan ADUN tiba ke persidangan berkenaan.
"Satu atau dua orang itu (lewat tiba ke DUN) mungkin perkara biasa tetapi kali ini ramai yang datang lewat. Pukul 10.30 ke 11 pagi baru ada yang sampai (DUN bermula 10 pagi). Banyak soalan (membincangkan hal rakyat) perlu lompat (tidak terjawab). Ini tidak seharusnya berlaku dan perlu dielakkan.
"Wartawan pun boleh datang awal, ADUN yang dipilih, menggalas tanggungjawab lebih besar untuk menyuarakan suara rakyat sepatutnya lebih menepati masa. Saya akan berikan nasihat kepada mereka dari semasa ke semasa," katanya kepada pemberita di Bangunan Annex, DUN Selangor hari ini.
[LAPOR LANGSUNG] 'Tiada niat roboh empayar Syed Mokhtar, jangan politikkan' - PM
BACA SEMUA BERHUBUNG KERAJAAN PERPADUAN DI SINI
Dalam pada itu, Ng berkata persidangan yang berlangsung sembilan hari itu meluluskan lima Rang Undang-Undang (RUU) iaitu RUU Tubuh Kerajaan Negeri (Pindaan) 2022 bagi membolehkan Enakmen Anti Lompat Parti dilaksanakan di negeri itu.
Beliau berkata RUU Enakmen Perbekalan 2023 atau Belanjawan 2023 berjumlah RM2.45 bilion juga telah diluluskan Jumaat lepas dengan sebulat suara setelah dibentangkan pada 25 Nov dan dibahas selama tiga hari bermula 28 Nov.
Turut diluluskan, RUU Enakmen Lembaga Urus Air Selangor (Pindaan) 2022, RUU Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Negeri (Saraan) (Pindaan) 2022 dan RUU Enakmen Peruntukan Diraja (Pindaan) 2022.
Ng berkata turut diluluskan adalah Usul Dasar Modal Insan Selangor dan enam Penyata Jawatankuasa Peraturan-Peraturan Tetap DUN Selangor antaranya pembasmian kemiskinan, pemasangan lampu jalan solar dan akses pendidikan awal kanak-kanak.
Persidangan DUN Selangor ditangguhkan ke suatu tarikh yang dimaklumkan kelak.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Dec 06 2022

Ng berkata tindakan berkenaan seharusnya tidak berlaku dan menyebabkan banyak pertanyaan ketika sesi pertanyaan lisan tidak dapat dijawab ekoran kelewatan ADUN tiba ke persidangan berkenaan. - Gambar fail

Petronas catat pendapatan rendah pada suku ketiga ketika purata harga direalisasi lemah
Perolehan menyusut kepada RM82.9 bilion daripada RM98.9 bilion tahun ke tahun, terutamanya berikutan purata harga direalisasi lebih rendah.
![[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan [LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/51701121817_Palestinianswalk.jpg)
[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan
Dunia tidak boleh berpaling daripada isu yang melanda penduduk Gaza ketika ini.

Rang Undang-Undang Kawalan Produk Rokok tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Penggulungan dijadual dibuat Menteri Kesihatan sebelum diputuskan untuk kelulusan setelah RUU itu dibahas 26 Ahli Parlimen semalam.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [30 November 2023]
Antara fokus Awani Pagi bersama Fahmi Izzudin & Asyraf Roslan
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi

Wanita trauma termakan cebisan jari dalam salad
Wanita itu mendakwa dia mengunyah cebisan jari manusia yang telah dicampur bersama salad tersebut.

Cristiano Ronaldo disaman AS$1 bilion angkara Binance
Plaintif meminta ganti rugi melebihi AS$1 bilion kerana Ronaldo terlibat dalam mempromosikan Binance kepada orang ramai.
Jiwa SME: Kesempatan dalam kesempitan melalui ternakan ayam penelur
Baka Hyline Brown boleh menghasilkan sehingga 340 biji telur setahun, memperoleh sokongan luas dan menawarkan penghantaran anak ayam untuk individu yang ingin memulakan penternakan sendiri.

TheNoor akan pindah ibu pejabat ke Madinah sebagai langkah strategik
Langkah ini akan turut memperlihatkan TheNoor menerima akses kepada persekitaran teknikal yang membantu kepada perkembangan inovasi.

Tak patut hentam JDT, ACL 'level' berbeza
Kekalahan tersebut menyaksikan hasrat juara 10 kali berturut-turut Liga Super itu untuk mara ke saingan kalah mati terkubur.

4 pendatang asing maut, terjun bot haram
Saksi mendakwa mangsa terjun selepas dipaksa untuk berbuat demikian oleh pihak berkuasa.

Sultan Selangor mahu sidang DUN berlangsung tertib
Sultan Selangor mahu suasana perdebatan ketika sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) itu berlangsung dengan tertib dan mengikut peraturan.

Kerajaan Selangor dicadang angkat semula projek terusan, atasi masalah banjir
Projek berkenaan adalah pembinaan satu terusan besar sepanjang 17 kilometer yang menghubungkan dua tasik di Daerah Petaling dan Kuala Langat.

Isu pengangkutan awam kawasan luar bandar di Selangor perlu diselesaikan
ADUN BN Batang Kali, Mat Nadzari Ahmad berkata, kerajaan Selangor hanya memfokus soal pengangkutan awam di bandar dan mengabaikan pengguna kawasan luar bandar.