Eksplorasi hidrokarbon Filipina-China: Perairan Malaysia tidak terlibat

Cadangan kerjasama eksplorasi hidrokarbon antara Filipina dan China tidak akan melibatkan kawasan perairan Malaysia berdasarkan Peta Malaysia 1979.

Marzuki (gambar) berkata Malaysia akan sentiasa memantau perkembangan berhubung perkara itu bagi memastikan kedaulatan, hak-hak kedaulatan dan kepentingan negara sentiasa terpelihara. - Gambar fail | Astro Awani
Cadangan kerjasama eksplorasi hidrokarbon antara Filipina dan China tidak akan melibatkan kawasan perairan Malaysia berdasarkan Peta Malaysia 1979.
Timbalan Menteri Luar, Datuk Marzuki Yahya bagaimanapun berkata Malaysia akan sentiasa memantau perkembangan berhubung perkara itu bagi memastikan kedaulatan, hak-hak kedaulatan dan kepentingan negara sentiasa terpelihara.
“Menurut maklumat awal yang diperolehi, adalah difahamkan bahawa cadangan kerjasama eksplorasi hidrokarbon antara Filipina dan China ini tidak akan melibatkan kawasan perairan Malaysia berdasarkan Peta Malaysia 1979.
“Walau bagaimanapun, Kerajaan Malaysia akan sentiasa memantau perkembangan berhubung perkara ini untuk memastikan kedaulatan, hak-hak kedaulatan dan kepentingan negara sentiasa terpelihara,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai menjawab pertanyaan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (BN-Kepala Batas) pada sesi jawab lisan berhubung kesan kerjasama eksplorasi gas dan minyak antara China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) dan Philippine National Oil Company-Exploration Corporation (PNOC-EC) di Laut China Selatan.
Mengenai keputusan Filipina dan China untuk menjalin kerjasama dalam bidang eksplorasi hidrokarbon melalui PNOC-EC dan CNOOC, Marzuki yakin kedua-dua negara itu membuat pertimbangan sewajarnya dalam mencapai keputusan tersebut.
“Pendirian Malaysia berhubung isu Laut China Selatan adalah jelas dan konsisten. Untuk memastikan keamanan dan kestabilan serantau, Malaysia berpendirian semua pihak perlu menghormati undang-undang antarabangsa, menyelesaikan sebarang pertelingkahan secara aman, dan mengelakkan penggunaan kekerasan atau ancaman kekerasan.
“Ini termasuklah melalui usaha-usaha kerjasama untuk meningkatkan hubungan antara satu sama lain bagi kepentingan politik, ekonomi dan sosial. Dalam hal ini, Malaysia mengambil maklum keputusan oleh kedua-dua negara Filipina dan China untuk menjalin kerjasama dalam bidang eksplorasi hidrokarbon melalui PNOC-EC dan CNOOC,” katanya.
Mengenai keamanan serantau Laut China Selatan, timbalan menteri itu menekankan keperluan undang-undang antarabangsa dihormati dan menyelesaikan sebarang pertelingkahan secara aman dan mengelak penggunaan kekerasan atau ancaman kekerasan.
Tambahnya, negara anggota ASEAN dan China sedang meneruskan rundingan Kod Tata Laku di Laut China Selatan dengan momentum yang positif.