KUALA LUMPUR: Model gaji progresif bukanlah untuk menggantikan model gaji minimum yang telah dilaksanakan di Malaysia, sebaliknya ia perlu menjadi pelengkap kepada satu sistem gaji yang ideal.
Usaha kerajaan untuk mengkaji pelaksanaan Model Gaji Progresif di Malaysia adalah wajar bagi memastikan peningkatan kualiti hidup dan kemahiran terutamanya kepada pekerja separa mahir.
Ketua Ekonomi Buruh, Kementerian Sumber Manusia dan Emiratis, UAE, Prof Madya Mohd Yusof Saari berkata, isu utama berkaitan gaji di Malaysia adalah majikan cenderung menggunakan gaji minimum dalam menetapkan gaji pekerja.
“Seolah-olah kalau gaji minimum kita letakkan RM1,500 untuk pekerja hari ini, tahun depan pun RM,1500, tahun lagi satu pun RM1,500 kecuali kalau ada perubahan gaji minimum.
“Jadi dia tidak fokus, sepatutnya tahun ini gaji dia RM1,500, tahun depan mungkin dinaikkan kepada RM1,700 dan tahun berikutnya mungkin meningkat jadi RM2,000.
"Itu yang dimaksudkan dengan gaji progresif,” katanya kepada Astro AWANI, pada Jumaat.
Pada 13 Julai lalu, Kementerian Sumber Manusia (KSM) berpandangan model gaji progresif yang digunakan di kebanyakan negara amat baik dalam meningkatkan produktiviti pekerja di samping merangsang pertumbuhan ekonomi.
Bagaimanapun, menterinya, V Sivakumar berkata, ia perlu dilihat secara menyeluruh sebelum dilaksanakan di negara ini.
Sementara itu, Mohd Yusof berkata, data dicerap berkaitan gaji pekerja di Malaysia menunjukkan kebimbangan terutamanya melibatkan pekerja separa mahir.
“Gaji pekerja yang berkemahiran tinggi memang tinggi, peningkatannya lebih kurang 5 peratus dari 2010 hingga 2021 secara puratanya, manakala gaji pekerja separa mahir peningkatannya 3 peratus dan pekerja kurang berkemahiran pula peningkatan gaji 6.1 peratus.
“Jadi jika simpulkan ketiga-tiga peringkat pekerja ini, jurangnya semakin rapat.
"Indikasinya adalah tidak guna seseorang individu belajar tinggi, masuk Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dan sebagainya jika akhirnya gaji dia sama dengan mereka yang berpendidikan rendah iaitu kategori pekerja yang berkemahiran rendah,” ujarnya.
Jelas Mohd Yusof lagi, pelaksanaan model gaji progresif juga akan memberikan situasi menang-menang antara majikan dan pekerja di Malaysia.
“Gaji progresif ini datang sekali dengan pakej peningkatan kerjaya dan produktiviti. Maksudnya jika gaji naik 10 peratus, 10 peratus itu akan diterjemahkan juga dengan peningkatan produktiviti.
"Ini sekali gus tidak akan membebankan majikan,” katanya.
Afiezy Azaman
Fri Jul 28 2023

MOHD YUSOF: Isu utama berkaitan gaji di Malaysia adalah majikan cenderung menggunakan gaji minimum dalam menetapkan gaji pekerja. - Gambar fail

Konsep MADANI boleh diperluaskan ke peringkat ASEAN - Dr Jemilah
Nilai teras yang diketengahkan dalam konsep itu seperti keadilan dan kemanusiaan adalah sejajar dengan dengan aspirasi ASEAN.

‘BERHENTI Vladimir!’: Trump beri amaran kepada Putin selepas serangan maut di Kyiv
Amaran Trump dikeluarkan selepas Presiden Ukraine merayu kepada sekutunya agar tingkatkan tekanan terhadap Rusia supaya hentikan pencerobohan.

Semua pihak diseru junjung prinsip keadilan, keutuhan pentadbiran - Raja Perlis
Tuanku Syed Sirajuddin bertitah, 25 tahun pemerintahan baginda itu memperlihatkan pelbagai cabaran dan kejayaan.

PRU2025 Singapura: PM Wong seru kekalkan perpaduan ketika PAP mulakan kempen
PM Singapura seru rakyat negara itu kekal bersatu dan tidak membenarkan kuasa luar atau perbezaan pandangan terhadap isu global memecahbelahkan negara.

Presiden Maldives akan lawat Malaysia untuk perkukuh hubungan dua hala
Presiden Maldives Mohamed Muizzu dijadual memulakan lawatan rasmi selama empat hari ke Malaysia mulai Ahad ini.

Usaha pembaharuan Bangladesh dapat sokongan kuat Qatar
Program pembaharuan kerajaan sementara Bangladesh menerima sokongan kuat dari Qatar.

Korea Selatan, AS adakan rundingan perdagangan berkaitan tarif
Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) mengadakan rundingan perdagangan peringkat tinggi di Washington pada Khamis, ketika Seoul berusaha untuk menghapuskan tarif "timbal balik" menyeluruh yang diken

PRU Singapura 2025: Lapan parti layak guna masa siaran untuk kempen
Tempoh masa siaran yang diperuntukkan untuk setiap parti politik adalah berdasarkan jumlah calon yang diletakkan olehnya.

Perlis perkasa program agama tangani gejala sosial
Kerajaan Perlis akan perkasa program keagamaan dalam usaha menangani gejala sosial terutamanya masalah penagihan dadah dan arak di negeri tersebut.

Malaysia laksana tugas dengan cemerlang sebagai Pengerusi ASEAN pada detik genting - Pengerusi FPCI
Dunia kini berada dalam keadaan yang amat sukar dan sistem antarabangsa sedang menghadapi tekanan hebat.

Dasar gaji progresif, TVET dan kerosakan jalan raya antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Soalan mengenai dasar gaji progresif diajukan Ahli Parlimen Kalabakan kepada Menteri Ekonomi dalam sesi pertanyaan bagi jawab lisan.

Gaji progresif: Jangan harap rakyat duduk 10 orang serumah dengan gaji RM1,500 - Presiden MBM
Rakyat Malaysia tidak boleh diharap selesa dengan gaji serengah RM1,500 dan tinggal 10 orang dalam satu rumah.

Majikan akan terima insentif tunai jika penuhi keperluan dasar gaji progresif
Majikan perlu terlebih dahulu menaikkan gaji pekerja dan seterusnya menunjukkan bukti barulah kerajaan boleh membayar insentif kepada mereka.

Ekonomi Madani akan pacu perubahan positif di Malaysia
Dari perspektif ekonomi, rangka kerja Madani adalah tepat pada masanya berdasarkan beberapa faktor termasuk Belanjawan 2024 akan datang.

Gaji progresif perlu seiring gaji minimum, pelengkap sistem gaji di Malaysia - Pakar
Isu utama berkaitan gaji di Malaysia adalah majikan cenderung untuk menggunakan gaji minimum sahaja untuk menetapkan gaji pekerja.

Rafizi berhak bersuara mengenai gaji progresif, kata Sivakumar
Kementerian Sumber Manusia bakal membentangkan isu berkaitan gaji progresif kepada Majlis Tindakan Ekonomi Negara pada Ogos.

Gaji progresif harap dilaksana, bukan sekadar mainan politik - MTUC
Cadangan untuk memperkenalkan gaji progresif diharap mampu untuk direalisasikan dan bukan hanya sekadar mainan politik.

BNM, MoF digesa tentukan taraf gaji di bandar - SPCAAM
Gaji minimum RM1,500 tidak cukup untuk menampung keperluan hidup terutama bagi individu yang bekerja di bandar-bandar besar.

Peningkatan kos adalah semula jadi, tumpu tingkatkan gaji - Pakar Ekonomi
Peningkatan kos dalam sektor komersial dan isi rumah adalah suatu yang semulajadi bagi negara yang menuju kearah taraf negara maju.
![[KOLUMNIS] Upah dan gaji: Kepuasan bekerja lebih utama [KOLUMNIS] Upah dan gaji: Kepuasan bekerja lebih utama](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/51686714294_HariPekerjaCuepacs.jpg)
[KOLUMNIS] Upah dan gaji: Kepuasan bekerja lebih utama
Keadaan stamina fizikal, minda dan emosi seseorang pekerja perlu berada dalam keadaan yang baik dan tenang untuk mengelakkan kesilapan dalam melakukan kerja.