KUALA LUMPUR: Google mengumumkan pelaburan bernilai RM9.4 bilion (AS$2 bilion) untuk menempatkan pusat data Google dan wilayah awan Google pertama di Malaysia.


Ringkasan AI
  • Google akan melabur RM9.4 bilion untuk menubuhkan pusat data dan wilayah awan pertama di Malaysia, mewujudkan 26,500 pekerjaan.
  • Pelaburan ini dijangka memberi impak ekonomi bernilai RM15.04 bilion dan meningkatkan kemahiran digital serta literasi AI di Malaysia.
  • Pelaburan ini sejajar dengan matlamat digital Malaysia 2030 dan hasil daripada perbincangan antara MITI, kerajaan Malaysia dan Google.


Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Pelaburan, Perdagangan & Industri (MITI) pada Khamis, ia dijangka akan menyokong 26,500 pekerjaan merentasi pelbagai sektor dalam Malaysia termasuk dalam bidang penjagaan kesihatan, pendidikan dan kewangan, dengan jumlah impak ekonomi bernilai RM15.04 bilion (AS$3.2 bilion).

Malaysia akan menyertai ‘cloud region’ atau wilayah awan bersama 40 wilayah dan 121 zon yang kini beroperasi di seluruh dunia untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan awan di peringkat tempatan dan global.

Bukan itu sahaja komitemen terbaharu ini turut menggariskan program literasi kecerdasan buatan (AI) dalam bidang pendidikan untuk pelajar dan pendidik Malaysia.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pengumuman terbaharu Google mengenai pelaburan RM9.4 bilion di Malaysia akan memajukan dengan ketara cita-cita digital yang digariskan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030).

“Pusat data Google dan wilayah Google Cloud di Kuala Lumpur akan memperkasakan industri pembuatan dan berasaskan perkhidmatan untuk memanfaatkan AI dan teknologi canggih lain untuk meningkatkan rantaian nilai global, dengan anggaran impak ekonomi bernilai RM15.04 bilion.

“Kami juga mengalu-alukan rancangan Google untuk membantu membangunkan ekosistem bakat yang teguh dengan memudahkan pertumbuhan kemahiran digital, perniagaan dan kerjaya pekerja.

“Kami yakin perkongsian dan pelaburan berterusan Google akan mempercepatkan transformasi digital negara kita, menyumbang kepada visi MADANI ke arah Malaysia yang lebih makmur dan maju dari segi teknologi,” tambahnya lagi.

Pengumuman ini dibuat selepas beberapa siri penglibatan MITI yang melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Presiden dan Ketua Pegawai Pelaburan, dan Ketua Pegawai Kewangan Alphabet dan Google Ruth Porat.

Memorandum Persefahaman turut ditandatangani antara Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Google pada 14 November 2023.

Ruth Porat berkata pusat data pertama Google dan rantau Google Cloud ialah pelaburan terancang terbesar setakat ini di Malaysia, dan ia merupakan lokasi yang dibanggakan oleh Google selama 13 tahun.

“Pelaburan ini dibina atas perkongsian kami dengan kerajaan Malaysia untuk memajukan Dasar Cloud First,' termasuk piawaian keselamatan siber terbaik.

“Dengan pengumuman hari ini, Malaysia dan Google bekerjasama untuk memajukan kerja bersama kami untuk mencipta ekosistem yang menyokong inovasi dan membuka potensi transformasi digital,” kongsinya lagi.

Tapak pelaburan terbaharu di Malaysia adalah di Elmina Business Park yang akan memperkasakan perkhidmatan digital Google yang popular, seperti Carian, Peta dan Ruang Kerja, sambil turut memainkan peranan penting dalam membolehkan Google menyampaikan manfaat Al kepada pengguna di seluruh negara.

Apabila beroperasi, Malaysia akan menyertai 11 negara Google telah membina dan kini mengendalikan pusat data untuk memberi perkhidmatan kepada pengguna di seluruh dunia.

Rantau Google Cloud, sebaliknya, akan menyampaikan infrastruktur awan, analitik dan perkhidmatan AI berprestasi tinggi dan kependaman rendah kepada perusahaan besar, syarikat pemula dan organisasi sektor awam, sambil mengekalkan piawaian pematuhan keselamatan dan kawal selia yang tertinggi.