KUALA LUMPUR: Hanya 0.01 peratus kematian dilaporkan dalam negara akibat COVID-19, melibatkan individu yang sudah melengkapkan dua dos vaksin, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri Kesihatan itu memberitahu, sementara kadar kemasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) adalah 0.07 peratus. 

"Berdasarkan kepada kajian populasi seramai 14 juta orang data kematian ke atas mereka yang sudah lengkap menerima dua vaksin COVID-19.

"Tak kira jenis vaksin sama ada Sinovac, Pfizer atau AstraZeneca (kematian) adalah 0.01 peratus dan kadar kemasukan ke ICU adalah 0.07 peratus.
MARI PANTAU APA AHLI PARLIMEN ANDA BUAT SEPANJANG SIDANG PARLIMEN DI SINI"Maksudnya vaksin berkesan meskipun ada kematian, kita tahu akan berlaku kematian melibatkan mereka yang sudah lengkap divaksinasi sebab (keberkesanan) vaksin  bukan 100 peratus," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja Kementerian Kesihatan di Dewan Rakyat, di sini pada Khamis.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau, memaklumkan data itu diperolehi berdasarkan kajian populasi 14 juta penduduk yang telah divaksinasi.

Katanya, mereka yang lengkap dua dos turut menerima gejala yang sangat kurang berbanding mereka yang belum menerima dos berkenaan.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan, terma imuniti kelompok tidak lagi sesuai pada ketika dunia mendepani varian Delta
.

"Sebagai Menteri Kesihatan, saya tidak lagi menggunakan terma itu. Pada waktu kita mulakan program vaksinasi kita gunakan formula yang konvensional untuk mengira imuniti kelompok iaitu antara 70 hingga 80 peratus.

"Tetapi waktu itu sebelum penularan varian Delta. Pada ketika ini, Delta telah mengelirukan pengiraan imuniti kelompok dan adalah sukar untuk kita membuat jangkaan secara spesifik bila kita boleh mencapai imuniti kelompok," jelasnya.

Apa yang penting pada ketika ini katanya, liputaan vaksinasi yang luas termasuk kepada golongan remaja.

Menurutnya lagi, kerajaan sedang menunggu hasil kajian klinikal oleh Pfizer BioNTech untuk divaksinasi kepada kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah.

"Adalah tidak cukup hanya 70 hingga 80 peratus golongan dewasa sahaja menerima vaksin sebab kanak-kanak belum menerima vaksin lagi. Sebab itu kita tidak boleh sebut imuniti kelompok, malah pakar di seluruh dunia juga sudah berhenti menggunakan terma itu dalam konteks COVID-19," tambahnya lagi.