MALAYSIA

Hubungan Malaysia-AS semakin kukuh, kata duta AS

Astro Awani 27/01/2026 | 13:41 MYT
Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, Edgard D. Kagan, berkata beliau akan meninggalkan Kuala Lumpur yakin bahawa hubungan dua hala kini lebih kukuh berbanding ketika beliau tiba. - BERNAMA
KUALA LUMPUR: Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, Edgard D. Kagan, berkata beliau akan meninggalkan Kuala Lumpur yakin bahawa hubungan dua hala kini lebih kukuh berbanding ketika beliau tiba.

Beliau menekankan peningkatan kerjasama dalam perdagangan, pelaburan dan hubungan antara rakyat sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Bercakap semasa pelancaran sambutan “Freedom 250” sempena ulang tahun ke-250 kemerdekaan Amerika, Kagan berkata, “apabila Amerika Syarikat dan Malaysia bekerjasama, kita sangat berkesan.”

Kagan, yang akan meninggalkan Malaysia pada pertengahan Februari, berkata Perjanjian Perdagangan Timbal Balas (ART) yang ditandatangani semasa tempoh perkhidmatannya akan mengukuhkan perdagangan dua hala walaupun terdapat kritikan sesetengah pihak.

Beliau menyatakan eksport Malaysia ke Amerika Syarikat meningkat sekitar 14% dalam 11 bulan pertama tahun lepas, manakala eksport AS ke Malaysia naik sekitar 7.5% hingga 8%.

Kagan, yang baru pulang dari lawatan ke Sabah dan Sarawak, juga menekankan pertumbuhan ekonomi AS di sana dengan minyak dan gas sebagai tonggak pelaburan lama, serta peluang dalam pelancongan, teknologi dan pusat data.

“Pelaburan terbesar dalam lima tahun kebelakangan ini datang daripada syarikat yang sudah beroperasi di Malaysia,” katanya.

Beliau juga menekankan usaha untuk mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelajar Amerika yang sedang dijalankan tetapi memerlukan kerja lanjut oleh penggantinya, dengan hasil dijangka dalam tempoh setahun akan datang.

Ketika ditanya perkara yang paling akan dirinduinya tentang Malaysia, Kagan berkata: “Rakyat Malaysia.”

“Rakyat Malaysia sangat mesra, baik dan ramah” katanya.

Seorang diplomat berpengalaman, Kagan sebelum ini berkhidmat di Majlis Keselamatan Negara AS dan sebagai timbalan ketua misi di India dan Malaysia sebelum kembali ke Kuala Lumpur sebagai duta pada Disember 2023.

Beliau merancang untuk menyertai sebuah badan pemikir di Washington bagi terus menyumbang kepada hubungan AS-Malaysia dan Indo-Pasifik.

Presiden AS Donald Trump telah mencalonkan pengulas politik konservatif Nick Adams untuk menggantikan Kagan, yang kini menunggu pengesahan Senat AS.



#Donald Trump #Edgard D Kagan #Majlis Keselamatan Negara #Sabah dan Sarawak #Washington #Sabah #Sarawak