Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata kes bantahan penduduk terhadap lambang salib di Petaling Jaya, Ahad lepas akan diserahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Beliau berkata Peguam Negara akan menentukan sama ada kes itu boleh didakwa di bawah Akta Hasutan atau sebaliknya.

"Penilaian sama ada (mereka terbabit) melakukan kesalahan, itu bukan soal polis dan bukan soal individu tertentu, ia adalah soal yang diserah bulat-bulat kepada Peguam Negara.

"Satu, mesti ada laporan, yang kedua ada penyiasatan (pihak polis), dan penyiasatan itu lengkap, kertas siasatan itu dimajukan kepada Peguam Negara (untuk buat keputusan)," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini, hari ini.

Beliau mengulas bantahan sekumpulan penduduk terhadap pemasangan lambang salib di luar rumah kedai yang digunakan sebagai gereja di kawasan Taman Medan, Petaling Jaya Ahad lepas.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahidi Hamidi dipetik sebagai berkata, peserta demonstrasi itu boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Hasutan kerana ia melibatkan sensitiviti agama.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata tiada unsur jenayah berhubung isu menurunkan simbol salib di sebuah gereja di Taman Medan itu.

"Salib itu diturunkan atas permintaan masyarakat dan telah dipersetujui pastor (gereja itu) dan tiada kekerasan digunakan semasa menurunkan salib berkenaan, " katanya.

Khalid turut menegaskan pihak polis tidak akan bersikap berat sebelah dalam menguat kuasa undang-undang sekiranya terdapat sebarang perkara yang melanggar undang-undang.