KUALA LUMPUR: Jenazah Allahyarham Jit Murad atau nama sebenarnya Aziz Mirzan Murad, 62, selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara, Damansara kira-kira pukul 3.15 petang ini.

Pelakon teater, pengarah dan penulis terkenal negara itu disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung Sabtu lepas.

Adiknya, Noor Azhar Murad, 56, memberitahu bahawa beliau mengetahui berita tentang kematian abangnya itu daripada rakan-rakannya.

"Saya selalu juga berhubung dan berbalas mesej dengan arwah, tapi dia tidak menunjukkan apa-apa masalah dan berada dalam keadaan yang baik," katanya ketika ditemui Bernama di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara hari ini.

Noor Azhar turut memaklumkan proses untuk menguruskan jenazah mengambil masa agak lama ekoran situasi COVID-19 yang sedang melanda negara.

BACA: Serangan jantung punca kematian, jenazah Jit Murad dikebumikan hari ini

"Jenazah Allahyarham diuruskan di Pusat Perubatan Universiti Malaya dan melalui proses pemeriksaan ujian COVID-19 serta autopsi, tambahan pula arwah meninggal dunia pada hari minggu, sebab itu ia mengambil masa sedikit (urusan)," katanya.

Allahyarham Jit ditemui meninggal dunia oleh rakan-rakan di kediamannya di Bukit Damansara pada Sabtu pukul 2.15 petang, selepas usaha awal menghubunginya gagal.

Jit Murad merupakan anak kepada bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Allahyarham Tan Sri Murad Mohamed Noor dan abang kepada penerbit filem Na'a Murad.

Allahyarham mula bergiat aktif dalam filem, televisyen dan teater pada 1987 dan antara filem yang pernah dibintanginya ialah Selubung, Mimpi Moon, Talentime dan 1957: Hati Malaya.

Allahyarham turut dikenali sebagai seorang penulis yang prolifik di Asia Tenggara selepas berjaya menghasilkan beberapa naskhah kontemporari yang pernah meraih anugerah termasuk di Anugerah Boh Cameronian.

-- BERNAMA