awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Komitmen Kerajaan MADANI pastikan setiap pelaburan beri pulangan kepada rakyat - PM Anwar
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
KPDN Kedah kesan 1,071 kes, nilai kompaun lebih RM867,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Juruteknik maut alat pemadam api meletup

Adie Sufian Zulkefli
Adie Sufian Zulkefli
22/11/2020
16:14 MYT
Juruteknik maut alat pemadam api meletup
Mangsa dikatakan mengambil alat pemadam api itu untuk dibuang namun alat pemadam api terbabit meletup. - Foto ihsan polis
SUNGAI PETANI:Seorang juruteknik elektronik maut selepas alat pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya meletup.
Kejadian berlaku pada kira-kira jam 1.15 petang Ahad ketika mangsa Mohamad Yusri Omar, 43, sedang membaiki radio di hadapan rumahnya di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani,
Kejadian disedari isteri mangsa yang berada di dapur terdengar letupan kuat lalu bergegas keluar terlihat suaminya terbaring dalam keadaan separuh sedar.
Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, isteri mangsa kemudian bersama jirannya membawa mangsa ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) untuk mendapatkan rawatan.
Setibanya di zon kuning, mangsa masih telah sedarkan diri namun kira-kira 20 minit kemudian, doktor mengesahkan mangsa meninggal dunia.
Jelas Adzli, hasil siasatan mendapati, jiran mangsa terlihat alat pemadam api itu secara tiba-tiba mengeluarkan asap putih.
Ketika itu, mangsa terus mengambil alat pemadam api itu untuk dibuang namun alat pemadam api terbabit meletup.
Akibat letupan itu, mangsa mengalami kecederaan parah tangan, paha dan kaki.
Adzli berkata, pihak Bahagian Forensik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) turut dipanggil ke lokasi kejadian bagi mengetahui bagaimana punca alat pemadam api terbabit boleh meletup.
Namun pihak bomba mendapati terdapat kesan potong pada alat pemadam api berkenaan.
Mayat mangsa kemudian dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk bedah siasat bagi mengetahui punca kematian.
Topic Berkaitan
#pemadam api
#Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia
#JBPM
#Sungai Petani
#alat pemadam api
#meletup
#Hospital Sultan Abdul Halim
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan