KUALA LUMPUR: Tiada sesiapa pun termasuk ahli politik mempunyai hak dan kuasa untuk menyekat kebebasan bersuara di Malaysia kerana ia adalah hak asasi manusia malah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kebebasan bersuara tidak seharusnya disekat di Malaysia namun pada sama ia perlu disertai dengan sikap bertanggungjawab.
Tambah beliau, media juga perlu berhati-hati dalam apa yang mereka laporan dan berusaha menyampaikan mesej daripada mana-mana pihak dengan cara yang paling tepat.
Tegasnya, media perlu lebih konkrit terutamanya dalam menghasilkan kandungan berita yang mereka siarkan tidak kira di media cetak, elektronik atau platform media sosial.
“Malangnya, media barat telah menyalahgunakan keistimewaan media mereka untuk mempengaruhi dunia dengan membesar-besarkan, dan kadangkala tidak melaporkan maklumat yang tepat.
“Sebagai contoh, dalam kes Arab Spring. Apa sebenarnya yang berlaku di Iraq? Apa yang berlaku di Libya? Apa yang dilaporkan tentang Palestin dan perang baru-baru ini antara Ukraine dan Rusia?
“Saya berkata ini kerana saya telah menjadi mangsa kepada banyak artikel mengelirukan yang dilaporkan dalam media. Mereka suka "meletakkan perkataan yang tidak saya keluarkan" yang membawa kesan buruk,” katanya.
Tambah beliau, disebabkan laporan tidak tepat itu, beliau dihujani banyak soalan dan lebih teruk, beliau terpaksa mempertahankan diri atas perkara yang tidak pun beliau katakan.
Wan Junaidi berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutup ‘World Press Freedom Day Virtual Forum 2022” secara maya pada Rabu.
Tambahnya, Malaysia mengamalkan demokrasi di mana ada semak dan imbang terhadap kerajaan dan bagi beliau, media memainkan peranan penting dalam memastikan ia berlaku.
“Dalam sistem demokrasi, media boleh bertindak sebagai jambatan antara kerajaan dan rakyat. Peranan media adalah penting sebagai mekanisme maklum balas, pendedahan dan saluran di semua negara.
“Kebanyakan rakyat menerima maklumat mereka tentang apa yang sedang berlaku dalam kerajaan, dan bagaimana ia memberi kesan kepada mereka, melalui media.
“Justeru, semua pengamal media mesti jujur dalam melaporkan dan melaporkan berita dengan sebaik mungkin,” ujarnya.
Ridauddin Daud
Wed Jun 08 2022

Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kebebasan bersuara tidak seharusnya disekat di Malaysia namun pada sama ia perlu disertai dengan sikap bertanggungjawab. - Gambar fail/BERNAMA

Lumba Kereta | Algeria anjur perlumbaan khas buat wanita
Algeria menjadi tuan rumah edisi kedua perlumbaan kereta wanita antarabangsa. Perlumbaan itu dilangsungkan bermula 25 januari sehingga 30 Januari 2023, melibatkan jarak 1,254 kilometer.

Hubungan Sulit Trump | Panel juri baharu mula dengar keterangan saksi
Pendakwa raya yang terlibat dalam kes bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump telah mendapatkan panel juri baharu bagi mendengar hujahan serta bukti berkenaan dakwaan Trump membuat pembayaran kepada seorang bintang filem lucah, Stormy Daniels bagi menutup mulut daripada mendedahkan hubungan seksual mereka.

Ekstradisi | Banduan Filipina dalang rompakan di Jepun
Kerajaan Jepun meminta agar kerajaan Filipina untuk mengekstradisi empat warganya yang juga banduan di negara itu. Ia selepas mereka didakwa terlibat dalam beberapa siri rompakan di Jepun yang dioperasikan dari penjara.

PNBCAP | Adaptasi iklim urban pertama di Malaysia
Think City menyasarkan sekurang-kurangnya pengurangan 1.5 darjah celsius dalam suhu di kawasan bandar dan lima hingga tujuh darjah Celsius di kawasan tanah tinggi menerusi pelaksanaan Pelan Adaptasi Iklim Semulajadi Pulau Pinang (PNB-CAP). Pengarah Urusannya, Hamdan Abdul Majeed berkata sasaran tersebut dijangka dicapai dalam tempoh enam hingga lapan tahun selepas rancangan.

Perubahan Iklim | Kerajaan Persekutuan tak boleh lawan sendiri
Kerajaan Persekutuan tidak dapat melawan perubahan iklim secara sendiri. Sebaliknya, menurut Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, usaha tersebut memerlukan penglibatan semua sektor di negara ini termasuk orang awam, sektor swasta serta kerajaan negeri.

Industri Sawit | Malaysia-Indonesia kerjasama tangkis tohmahan EU
Malaysia akan terus menjalinkan kerjasama dengan Indonesia bagi menangkis tohmahan terhadap minyak sawit oleh Kesatuan Eropah (EU). Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Malaysia dan Indonesia akan membincangkan undang-undang yang melarang penjualan minyak sawit dan komoditi lain yang dikaitkan dengan penebangan hutan.

Pengurusan Banjir | Kerajaan akan bina PPS tetap di sekolah kerap terkesan
Kerajaan akan membina dewan bagi menempatkan pusat pemindahan sementara (PPS) kekal di lokasi sekolah yang sentiasa terkesan banjir. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara itu akan dilaksana menerusi Smart Partnership antara Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan pihak sekolah di seluruh negara.

Lantikan Nurul Izzah | Anwar terima teguran, akan beri penjelasan
Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau terbuka menerima setiap teguran dan akan memberikan penjelasan berhubung pelantikan Nurul Izzah selaku Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepadanya. Menegaskan sekali lagi bahawa pelantikan itu dibuat tanpa sebarang bayaran, Perdana Menteri berkata beliau mahu Nurul Izzah memainkan peranan membantu kerajaan, termasuk memastikan ketelusan pentadbiran serta urusan perolehan tender kerajaan, berlaku secara teratur dan mengikut prosedur.

Politik | Tun Faisal sahkan dipecat UMNO
Bekas Timbalan Ketua Bahagian UMNO Putrajaya, Tun Faisal Ismail Aziz mengumumkan beliau dipecat keahliannya dalam UMNO setelah hampir dua tahun digantung.

10 Berita Pilihan - (31 Januari 2023)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

TPM, Timbalan Premier Sarawak hadir majlis kesyukuran perkahwinan Wan Junaidi
Antara yang hadir termasuk Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof dan isteri Datin Sri Ruziah Mohd Tahir.

Keluar parti: Empat ahli Parlimen tidak terkesan dengan Akta Anti-Lompat Parti - Masidi
Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yakin empat ahli Parlimen gabungan itu tidak terjejas dengan Akta Anti Lompat Parti.

Empat MP Sabah perlu kosongkan kerusi, jika peletakan jawatan diterima parti - Wan Junaidi
Empat bekas Ahli Parlimen Bersatu yang bertanding atas tiket GRS pada PRU15 dan meninggalkan parti perlu mengosongkan kerusi Parlimen masing-masing sekiranya peletakan jawatan mereka diterima.

Wan Junaidi selamat bersanding, majlis resepsi dihadiri Premier Sarawak
Wan Junaidi hadir dengan berbusana Melayu ringkas berwarna biru, sedondon dengan permaisuri hatinya Datin Seri Fauziah Mohd Sanusi.

Wan Junaidi tamatkan zaman duda, bersanding malam ini
Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilaporkan bakal mengadakan majlis persandingan pada malam ini.

Usul keabsahan tiada dalam undang-undang, tapi kelebihan PM sebagai Ketua Majlis Mesyuarat - Wan Junaidi
Ketua Majlis Mesyuarat punyai kelebihan untuk membawa dan mendahulukan sebarang usul yang dirasakan penting untuk rakyat dan negara.

Wan Junaidi nafi isi jawatan Speaker Dewan Rakyat
Wan Junaidi menafikan dirinya akan dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi menggantikan Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Sidang Parlimen tidak boleh dijalankan tanpa PM - Wan Junaidi
Walaupun kuasa memanggil sidang Parlimen terletak di bawah Agong, ia dibuat atas nasihat jemaah menteri yang dilantik Perdana Menteri.

Ahli Parlimen bebas buat keputusan tanpa kongkongan parti - Wan Junaidi
Tidak salah dari segi Perlembagaan untuk seseorang Ahli Parlimen menyatakan sokongannya kepada Ahli Parlimen dari parti lain.

PRU15: Dakwaan tentera mengundi 7 November bukan isu - Wan Junaidi
Wan Junaidi berkata, proses membuang undi bagi mereka adalah didaftarkan sebagai pengundi pos dan ia telah bermula pada tarikh itu.