KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan melaksanakan kemasukan pelajar ke kampus secara berperingkat bermula 15 Oktober ini.

Menterinya, Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, kemasukan pelajar yang lengkap divaksin ke institusi pengajian tinggi (IPT) ini melibatkan semua kategori pelajar dan semua Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang memberi keutamaan kepada pelajar berkeperluan.
 
"Sukacita saya mengumumkan bahawa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan melaksanakan kemasukan pelajar secara fizikal ke kampus secara berperingkat seperti mana yang diluluskan oleh MKN. Proses ini akan dijalankan secara berperingkat bermula 15 Oktober 2021.

"Kemasukan pelajar yang lengkap divaksin ke IPT ini melibatkan semua kategori pelajar dan semua Fasa PPN dimana keutamaan diberikan kepada pelajar berkeperluan. Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira input sesi libat urus bersama-sama MKN dan KKM; pengurusan IPT yang merangkumi Naib-naib Canselor, Timbalan-timbalan Naib Canselor, dan wakil-wakil persatuan IPTS; serta Majlis Perwakilan Pelajar dan wakil Kesatuan/Persatuan Pelajar,"katanya dalam satu sidang media pada Selasa. 

Ujarnya, proses kemasukan pelajar ini akan menggunakan SOP Sektor Pendidikan Tinggi: Pengoperasian IPT. Keberadaan warga IPT yang telah lengkap divaksin akan membentuk komuniti sosial yang selamat
serta mewujudkan persekitaran Fasa 4 PPN di dalam kampus.

"Jadinya, SOP yang ketat perlu diamalkan bagi menguruskan pergerakan keluar dan masuk,"ujar beliau. 

Pergerakan Pelajar

Dalam pada itu, menyedari kemasukan pelajar IPT melibatkan pergerakan pelajar dalam jumlah yang besar, Noraini berkata, KPT menetapkan proses kemasukan pelajar ke IPT dilaksanakan secara berperingkat bermula 15 Oktober 2021 mengikut kalendar akademik IPT masing-masing.

Justeru, IPT perlu membuat perancangan yang teliti dengan mengenal pasti pelajar, menentukan jadual pergerakan, dan memastikan warga IPT melalui proses saringan kesihatan yang ketat.

Pergerakan pelajar kembali ke kampus adalah berdasarkan kepada dua perkara iaitu bagi IPT di Semenanjung, hanya surat kebenaran kembali ke kampus daripada IPT diperlukan.

Manakala, bagi IPT di Sarawak, Sabah dan Labuan, adalah tertakluk kepada SOP yang dikuatkuasakan oleh Kerajaan Negeri masing-masing.

"Pelajar perlu mendapatkan surat kebenaran rentas daerah atau negeri daripada Polis Diraja Malaysia dan menjalani Ujian Swab RT-PCR. Cakna terhadap kos yang perlu ditanggung oleh pelajar, ujian ini akan diberikan secara percuma di klinikklinik kesihatan Kerajaan,"tambahnya. 

Dalam masa sama, KPT menetapkan supaya IPT menyediakan pusat pengasingan di IPT masing-masing bagi menguruskan kes-kes bergejala atau jangkitan selain digalakkan untuk memberi kit ujian kendiri Covid-19 kepada para pelajar yang kembali ke kampus.


[TERKINI] Pengumuman Operasi Institusi Pendidikan Tinggi | 14 September 2021

Pelajar Warga Asing

Untuk kemasukan pelajar antarabangsa, kebenaran masuk ke Malaysia adalah melibatkan tiga  kategori iaitu pelajar warganegara United Kingdom (UK) yang sebelum ini kemasukannya disekat, pelajar antarabangsa yang mengikuti program-program Mobiliti dan Edutourism dan tanggungan yang sah bagi pelajar antarabangsa yang berhasrat membawa keluarga bersama ke negara ini.

Bagi pelajar antarabangsa yang telah lengkap vaksin, mereka perlu mendaftar dengan Education Malaysia Global Services (EMGS) sebelum diberikan kebenaran masuk ke Malaysia oleh Jabatan
Imigresen Malaysia (JIM).

Manakala, ujian swab RT-PCR COVID-19 perlu dijalankan tiga hari sebelum masuk ke Malaysia.

Setibanya di Malaysia, pelajar akan menjalani saringan kesihatan dan kuarantin di lokasi yang ditetapkan.

PdP

Dalam pada itu, kata Noraini, proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) akan dilaksanakan secara hibrid dengan pematuhan SOP yang telah diluluskan oleh MKN.

Bagi kursus atau program yang dijalankan secara dalam talian, pelajar boleh memilih untuk meneruskan PdP secara dalam talian di lokaliti masing-masing.

"Aktiviti-aktiviti melibatkan makmal, bengkel, studio dan penyelidikan boleh dijalankan secara berkumpulan, berpandukan SOP yang ditetapkan," kata beliau lagi.