KUALA LUMPUR: Ranhill Utilities Bhd (RUB) mungkin akan menggandakan keuntungan bersihnya bagi tahun kewangan 2023 sekiranya berlaku kenaikan tarif air di Johor, kata Maybank Investment Bank.

Ketiadaan kenaikan tarif dalam tempoh operasi baru-baru ini telah mengakibatkan tekanan pendapatan yang ketara pada Ranhill Syarikat Air Johor Sdn Bhd (RSAJ) dan seterusnya pada RUB.

RSAJ ialah pengendali sumber air ke paip eksklusif Johor dan penyumbang pendapatan utama kepada Ranhill.

“Kerajaan Persekutuan pada Jun 2022, telah meluluskan purata kenaikan tarif 25 sen/m3 untuk pengguna bukan domestik berkuat kuasa Ogos 2022.

“Kami mengandaikan kenaikan purata 15 sen/m3 (+4.6 peratus) bagi pengguna bukan domestik Johor mulai Januari 2023, yang memuncak dengan kenaikan 2.5 peratus dalam tarif keseluruhan.

“Seiring dengan pemulihan volum, kami meramalkan lebih daripada dua kali ganda keuntungan bersih FY23,” kata firma penyelidikan itu dalam satu kenyataan.

Ia menyatakan bahawa RUB dari segi sejarah telah aktif dalam mengejar peluang baharu, dengan kejayaan ketara baru-baru ini ialah loji tenaga solar berskala besar 50 megawatt (MW).

RUB juga sedang menjalankan projek sumber air ke paip di tiga kawasan di Jawa, Indonesia.

“Ranhill telah mengemukakan tender untuk membangunkan loji gas 100MW baharu di Sabah (sasaran pentauliahan 2025).

“Rundingan juga sedang dijalankan dengan Suruhanjaya Tenaga untuk ladang solar 75MW di Kluang, Johor, bagi menjana sebahagian operasi RSAJ,” katanya.

Firma penyelidikan itu memulakan liputan syarikat itu dengan penarafan ‘Beli’ dan harga sasaran 60 sen.