KUALA LUMPUR: Malaysia dan China  menyokong usaha berterusan berhubung pengecualian visa bagi memupuk hubungan persahabatan antara kedua-dua negara.

Dalam kenyataan bersama hari ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan sejawatnya, Li Qiang berkata China bersetuju untuk melanjutkan kemudahan itu sehingga akhir  2025.

Sementara, Malaysia akan melanjutkan pengecualian visa sehingga penghujung 2026.

"Kedua-dua pemimpin mengalu-alukan minat yang mendalam untuk meneruskan perundingan dan perbincangan mengenai pengecualian visa bersama bagi memudahkan kemasukan rakyat Malaysia dan China," demikian menurut kenyataan bersama itu.

Li ketika ini dalam rangka lawatan kerja ke Malaysia selama tiga hari yang berakhir hari ini sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China.

Dalam kenyataan bersama juga, kedua-dua negara turut mengesahkan untuk menjalankan pusingan baharu berhubung penyelidikan bersama mengenai perlindungan panda sempena memperingati ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik tersebut, sekali gus mengukuhkan kerjasama penyelidikan saintifik.

Selain itu, Kuala Lumpur dan Beijing juga bersetuju meningkatkan kerjasama pendidikan ke tahap baharu, mengukuhkan kerjasama pendidikan vokasional, penyelidikan saintifik bersama dan pendidikan digital.

"Mengiktiraf institusi pengajian tinggi untuk bersama-sama menubuhkan institut pengajian lanjutan, meningkatkan interaksi antara badan pemikir dan institusi pengajian tinggi, bagi menggalakkan kunjungan bersama antara guru dan pelajar, meningkatkan pertukaran budaya dan pembelajaran bersama.

"Pada masa sama, kedua-dua pihak mengalu-alukan lebih banyak kerjasama dalam bidang media, berita dan penerbitan, filem serta  penyiaran untuk meningkatkan persefahaman dan persahabatan antara rakyat di kedua-dua negara terutamanya generasi muda," tambah kenyataan bersama itu.