Dengan hasrat membantu dan menggalakkan pembelajaran seumur hidup dalam kalangan graduan dan technoprenuers, khususnya dalam era revolusi perindustrian 4.0, Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) hari ini menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) dengan Center of Applied Data Science (CADS).
Kerjasama ini akan menyaksikan kedua-dua organisasi bekerjasama dalam bidang pembinaan kapasiti, latihan, serta mempromosikan pendidikan, latihan profesional dan pembangunan modul dalam Sains Data, Analisis dan Kemahiran Kecerdasan Buatan.
Pelatih yang terpilih akan mempunyai kelebihan dalam aspek kemahiran apabila menyertai pelbagai bidang pekerjaan kelak.
"Dalam usaha kita untuk membantu IKS dengan mewujudkan Centre of 9 Pillars, kita memerlukan warga kerja yang mampu menjalankan kerja-kerja data sains.
"Kerana itu kita mahu menghasilkan graduan yang mampu memenuhi hasrat itu, apatah lagi ia merupakan salah satu bidang dalam revolusi industri 4.0.
"Kami berharap kerjasama ini akan melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang data di samping membantu industri IKS untuk menjadi lebih efisien dan produktif, seterusnya bersaing dalam pasaran antarabangsa," kata Datuk Norhalim Yunus, Ketua Pegawai Eksekutif MTDC
Justeru, pemain industri kecil dan sederhana diminta untuk lebih terbuka dan bersedia dari aspek infrastruktur, pengurusan data dan analisis yang dilihat bakal menjadi ekosistem penting dalam beberapa tahun akan datang.
Seramai 18 pelatih kumpulan pertama dipilih dari pelbagai institusi pengajian tinggi untuk mengikuti latihan, merangkumi 14 modul selama tiga bulan, yang akan berakhir Disember ini.
MTDC berharap peranan yang dimainkan mereka akan terus menyumbang kepada peningkatan jumlah kepakaran tempatan sebagai persediaan menghadapi cabaran perkembangan teknologi ke arah revolusi perindustrian 4.0.
Madiha Abdullah
Thu Nov 14 2019

Norhalim bersama Sharala Axryd, pengasas dan CEO CADS selepas majlis menandatangani MoU. - Foto Astro AWANI

PM pelawa syarikat penerbangan Rusia, termasuk Aeroflot sambung semula penerbangan langsung ke Malaysia
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mempelawa dan mencadangkan agar syarikat penerbangan Rusia, termasuk Aeroflot, memulakan semula laluan penerbangan langsung ke Malaysia secepat mungkin.

Semakan semula Akta Industri Pelancongan dijangka siap suku pertama 2026 - MOTAC
Kajian semakan semula Akta 482 telah dimulakan pada Ogos 2023 melalui pelaksanaan 54 sesi libat urus.

Malaysia gariskan agenda berani untuk PUIC mengenai belia, inovasi dan keadilan
Johari Abdul menyeru ahli Parlimen tidak sekadar menjalankan peranan simbolik sebaliknya mengamalkan agenda berprinsip yang berpandangan ke hadapan.

Pemimpin GCC gesa konflik Gaza dihentikan di Sidang Kemuncak bersama Trump
"Kami bekerjasama dengan Amerika Syarikat untuk meredakan situasi di Gaza, menamatkan konflik dan mencari penyelesaian menyeluruh kepada isu Palestin," titah Putera Mahkota Arab Saudi.

Akta Pembaharuan Semula Bandar buka kelebihan ketara - PropertyGuru Malaysia
Akta itu dijangka mampu membawa manfaat yang signifikan seperti pemeliharaan warisan, menghidupkan semula komuniti dan menjana impak ekonomi.

Pemilihan PKR: Jangan berkempen hingga pupuk rasa benci kepada calon lain - Fahmi
Calon yang bertanding jawatan dalam Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) diingatkan agar tidak memupuk rasa benci kepada calon lain semasa berkempen.

KPKM komited transformasi sektor pertanian lebih moden, dinamik
Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) komited untuk mentransformasikan sektor pertanian menjadi lebih moden, dinamik dan berdaya maju.
Rafizi setuju berdebat dengan Nurul Izzah
Calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersetuju untuk berdebat dengan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar bagi meredakan suhu yang memanas pada ketika ini dalam kalangan penyokong kedua-dua calon dalam pemilihan PKR pada ketika ini.
Sanusi sahkan terima jemputan rasmi hadiri LIMA '25
Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor sahkan menerima jemputan rasmi untuk menghadiri semua acara sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2025 (LIMA '25) yang bakal berlangsung dari 20 hingga 24 Mei ini.
Berkempen secara terbuka selari dengan semangat reformasi - Rafizi
v

Kerjasama MTDC-CADS lahirkan tenaga pakar penuhi keperluan IR4.0
Pelatih yang terpilih akan mempunyai kelebihan dalam aspek kemahiran apabila menyertai pelbagai bidang pekerjaan kelak.