KUALA LUMPUR: Walaupun hubungan diplomatik dan perdagangan penting dalam aspek kerjasama antarabangsa, namun, hubungan antara rakyat melalui pertukaran pendidikan dan budaya juga dilihat sebagai medium penting bagi pembentukan hubungan dua hala yang lebih kukuh, mampan dan bersifat jangka panjang.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, Malaysia berbangga menjadi sebahagian daripada komuniti Fulbright di bawah kendalian Suruhanjaya Pertukaran Pendidikan Malaysia-Amerika Syarikat (MACEE), ke arah memperkukuh hubungan sedia ada antara kedua-dua negara.

Justeru, kata beliau, komitmen berterusan penting dalam memperluaskan perkongsian, mempertingkat dan menyatukan proses pembangunan sistem pendidikan tinggi, yang akhirnya meningkatkan kewibawaan di peringkat global.

"Malaysia sebagai sebuah negara yang mengejar matlamat untuk menjadi hab antarabangsa bagi pendidikan tinggi berkualiti perlu menyusun proses pengantarabangsaan secara strategik.

"Tumpuan mesti diberikan dengan mengambil kira kesan globalisasi dengan meletakkan nilai tinggi kepada ekonomi ilmu. Kita perlu mengambil kesempatan daripada pertukaran pengetahuan antara dua negara dan permintaan untuk pendidikan tinggi melalui mobiliti individu yang mencari pendidikan berkualiti," katanya ketika menyampaikan ucapan pembukaan majlis sambutan ulang tahun ke 75 Fulbright secara virtual hari ini.

Program berkenaan merupakan salah satu program biasiswa paling berprestij di dunia.

Program Fulbright ditubuhkan di Amerika Syarikat pada 1946 bertujuan untuk mengukuhkan persefahaman dan komunikasi di antara Amerika Syarikat dan negara lain dengan membiayai pelbagai pertukaran pendidikan.

Turut ditekankan Noraini ialah kolaborasi pelbagai sektor, apatah lagi pasca pandemik yang memerlukan lebih ramai pakar dalam pelbagai bidang.

"Saya ingin menggesa semua pihak untuk mengambil peluang ini untuk mencipta dan berinovasi dengan menterjemah kepakaran dan penyelidikan anda kepada sesuatu yang menyumbang kepada penciptaan persekitaran dan sokongan bersama antara negara," tambahnya.

MACEE diasaskan pada 1963 sebagai suruhanjaya bi-nasional untuk Malaysia dan Amerika Syarikat bagi menggalakkan pertukaran pendidikan antara kedua-dua negara.

Antara graduan di bawah program ini ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, ahli astrofizik pertama negara, Prof. Emeritus Datuk Mazlan Othman serta saintis dan ahli akademik, Tan Sri Dr Augustine Ong.