Tumpahan bahan kimia berlaku lagi di Sekolah Menengah Islam IQ Kuala Lumpur dan kali ini melibatkan asid nitrik dalam kejadian di makmal sekolah kira-kira 1.30 tengah hari tadi.

Asid nitrik boleh menyebabkan mereka yang menghidunya mengalami sesak nafas, pedih mata, sakit dada dan boleh menyebabkan kematian serta merta sekiranya tumpahan dalam kuantiti yang besar.

Ketua Pusat Pergerakan Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Samsol Maarif Saibani berkata beberapa guru dan petugas sebuah syarikat swasta yang melakukan kerja-kerja pelupusan diarah mengosongkan bangunan makmal berkenaan apabila sebuah balang 2.5 liter yang mengandungi bahan kimia itu retak dan pecah.

Katanya sebaik tiba, pasukan yang memeriksa makmal berkenaan mendapati satu daripada 12 balang mengalami keretakan dan pecah ketika kerja-kerja pelupusan bahan kimia terbabit dilakukan mengikut jadual berkala.

"Anggota kita telah menabur pasir dan serbuk soda ke atas bahan kimia yang tumpah dan berjaya meneutralkan keseluruhan kepekatan asid berkenaan.

"Operasi melibatkan 14 anggota dan pegawai tamat sepenuhnya kira-kira 4.30 petang," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian berkenaan.

Pada 8 Ogos lepas, kejadian tumpahan bahan kimia turut berlaku di makmal sekolah berkenaan apabila asid sulfurik bromine pecah ketika sesi pembelajaran.

Sebanyak 17 pelajar lelaki dan lima pelajar wanita dikesan mengalami alahan pada kulit berikutan kejadian itu.