TENOM: Pendakwah bebas, Firdaus Wong, dipanggil sebagai saksi pendakwaan ketiga bagi perbicaraaan kes gangguan seksual mengaitkan pendakwah terkenal, Ebit Lew di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini.

Firdaus Wong atau nama sebenarnya, Firdaus Wong Wai Hung, 39, memberi keterangan di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani.

Menurut Firdaus, fungsi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Multiracial Reverted Muslim (MRM) yang diasaskannya adalah bagi memberi pertolongan daripada segi kaunseling, psikiatri, guaman dan kewangan kepada golongan kanak-kanak dan remaja perempuan serta wanita yang terlibat dalam kes-kes berkaitan seksual.

“Antara kes yang dibantu MRM termasuklah kes seorang pengadu wanita (identiti tidak boleh didedahkan) yang dikaitkan dengan perbicaraan ini.

“Pengadu memberitahu kepada sahabat saya, Akhi Fairuz bahawa dirinya menerima mesej-mesej serta gambar berunsur lucah daripada Ebit Lew,” katanya.

Firdaus berkata demikian bagi menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad yang bertanya mengenai kes berkaitan seksual wanita yang pernah ditangani oleh Sayap Wanita MRM.

Kes turut dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria, Adibah Saiful Bahri dan Nur Masrin Amalia.

Sementara itu, saksi pendakwaan kedua, Asisten Superintendan, Salwani Mohd Hadzir,40, memaklumkan mahkamah dia hanya mendapat arahan bagi merampas telefon bimbit milik Mohd Fairuz Abu berkaitan tiga laporan polis yang sedang disiasat.

"Rampasan telefon bimbit milik saksi dibuat susulan tiga laporan polis yang sedang disiasat oleh pegawai penyiasat Bahagian Seksual Wanita dan Kanak-Kanak, Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman.

"Tidak pasti sama ada saksi pendakwaan pertama turut disiasat bagi ketiga-tiga laporan polis tersebut namun sedia maklum rampasan itu dibuat berkaitan dengan Ebit Lew," katanya.

Perbicaraan bersambung esok.