awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
[TERKINI] MB Perlis umum letak jawatan secara sukarela
Perspektif, cadangan rakyat untuk perkasa bantuan SARA 2026
Tun Mahathir gesa kerajaan perhebat bantuan untuk mangsa banjir Aceh
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kes harian COVID-19 boleh cecah 15,000 dalam tempoh terdekat - Khairy

Hilmi Malik
Hilmi Malik
06/02/2022
08:30 MYT
Kes harian COVID-19 boleh cecah 15,000 dalam tempoh terdekat - Khairy
Menurut Khairy, sejumlah sejuta golongan warga emas masih belum mengambil dos penggalak. - Gambar fail BERNAMA
KUALA LUMPUR : Kes harian COVID-19 dijangka mampu melonjak sehingga angka 15,000 dalam masa terdekat, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.
Menurut beliau, situasi itu boleh dihadapi oleh negara berikutan jumlah warga emas yang masih belum mendapatkan dos penggalak agak tinggi.
Kata Khairy, sejumlah sejuta golongan berkenaan masih belum mengambil dos penggalak.
“Kes akan mencecah 15,000 tidak lama lagi. Masih ada 1 juta warga emas yang tiada dos penggalak.
“Tolong maklum kepada ibu bapa kesayangan anda untuk mendapatkan dos penggalak dengan segera,” katanya menerusi ciapan di Twitter pada Ahad.
Fully into Omicron wave. Kes akan mencecah 15k tidak lama lagi. Masih ada 1 juta warga emas yang tiada dos penggalak. Tolong maklum kepada orang2 tua kesayangan anda untuk mendapat dos penggalak dengan segera. https://t.co/IAejbJNrHO
— Khairy Jamaluddin (@Khairykj) February 6, 2022
BACA: Angka terus meningkat, 10,089 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini
Malaysia juga, jelas Khairy, sudah sepenuhnya berhadapan dengan gelombang varian Omicron.
Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham turut menyatakan kebimbangan sama sekiranya kadar R-Naught kekal kepada 1.2.
Situasi itu secara tidak langsung, jelas beliau, akan membawa kepada unjuran kes harian sebanyak 22,000 menjelang hujung Mac ini.
Dr Noor Hisham dalam pada itu menegaskan, risiko tersebut dapat diatasi sekiranya liputan dos penggalak dapat diperluas bagi memastikan penurunan kadar R-Naught.
Jumlah kes harian yang dilaporkan hari ini menunjukkan angka yang kembali melonjak seperti yang diramalkan sebelum ini dengan sebanyak 10,089 kes.
Topic Berkaitan
#Khairy Jamaluddin
#R-Naught
#COVID-19
#warga emas
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan