IPOH: Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) menumpukan usaha pada menangani isu kandungan palsu di media sosial berikutan peningkatan ketara bilangan kes tahun ini.
Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching berkata sebanyak 35 kes disiasat di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 pada Januari tahun ini sahaja, berbanding 48 kes sepanjang tahun lepas.
"Dari tahun 2020 sehingga Januari tahun ini, kes yang disiasat adalah sebanyak 444 dan kita boleh nampak memang ada peningkatan sejak awal tahun ini, jadi mengikut trend itu, sepanjang tahun ini kemungkinan 350 kes disiasat.
"Saya harap rakyat Malaysia lebih celik digital dan jangan membuat kenyataan palsu dan kandungan tidak sesuai. Bagaimana mengawal berita palsu dan ucapan kebencian itu adalah fokus KKD, kami akan menumpukan isu ini supaya memastikan kestabilan dan keharmonian masyarakat tidak terancam," katanya kepada pemberita semasa sesi walkabout di Medan di Medan Selera Stadium Perak, di sini hari ini.
Teo berkata agensi di bawah KKD termasuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Jabatan Penerangan dipertanggungjawabkan untuk memastikan maklumat yang disebarkan adalah tepat dan segera membuat penafian sekiranya terdapat penyebaran berita palsu.
"Pada masa sama kami melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) akan bekerjasama dengan penyedia platform media sosial supaya membantu mengeluarkan kandungan-kandungan yang tidak betul.
"Apabila kami mendapati ada berita palsu atau ucapan kebencian kami memang akan memaklumkan penyedia media sosial untuk meminta kerjasama mereka supaya ia tidak viral dan menyebarkan informasi tidak betul.
"Paling penting ucapan kebencian itu tidak boleh ada platform atau peluang dalam media sosial kerana akan menjadi ancaman kepada keselamatan negara," katanya.
Sementara itu, beliau berkata peruntukan RM10 juta bagi geran pengoperasian untuk memperkukuh peranan Pusat Respon Scam Kebangsaan (NSRC) dalam Belanjawan 2023 dapat menambah baik peranan pusat itu.
Ia sekali gus membantu menyekat pengaliran keluar wang mangsa penipuan dalam talian dengan lebih efektif, katanya.
Katanya NSRC bertindak sebagai pusat respons setempat yang menggabungkan sumber dan kepakaran daripada Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional (NFCC), CyberSecurity Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Bank Negara Malaysia (BNM), MCMC, institusi perbankan serta syarikat telekomunikasi bagi menerima laporan daripada mangsa penipuan dalam talian.
"Yang paling penting ialah kami hendak menyekat aliran wang itu daripada ke luar negara kerana kebanyakan mangsa yang berputih mata apabila tidak mendapat semula wang simpanan mereka, jadi sekiranya kes berlaku dalam tempoh 24 jam dan institusi bank mendapat maklumat, mereka boleh membuat sekatan terhadap duit tersebut," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Feb 26 2023

Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching berkata sebanyak 35 kes disiasat di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 pada Januari tahun ini sahaja, berbanding 48 kes sepanjang tahun lepas. - Foto BERNAMA
#AWANIRingkas 29 April 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 29 April 2025
1️⃣ Gema suara Malaysia di ICJ
2️⃣ Kadar tarif Trump tidak akan berpanjangan
3️⃣ Pemilihan PKR 2025
#awaniringkas
1️⃣ Gema suara Malaysia di ICJ
2️⃣ Kadar tarif Trump tidak akan berpanjangan
3️⃣ Pemilihan PKR 2025
#awaniringkas
Energy Asia 2025
Delivering Asia’s Energy Transition

Lelaki rugi lebih RM100,000 ditipu pelaburan patuh syariah
Mangsa lelaki berusia 57 tahun telah diperkenalkan oleh rakannya mengenai syarikat pelaburan berkenaan pada 29 Jan 2023.
Prestasi S&P 500: Setakat 29 April 2025
MarketWatch menyediakan tinjauan menyeluruh mengenai Indeks S&P 500, merangkumi berita terkini pasaran saham, data dagangan, dan analisis pergerakan pasaran. Saham dalam Indeks Standard & Poor’s 500 dikategorikan mengikut sektor dan industri, memudahkan pemahaman corak prestasi pasaran. Saiz setiap saham mencerminkan permodalan pasaran, menunjukkan kekuatan dan kedudukan syarikat-syarikat utama dalam pasaran.
Laporan pendapatan dan ketegangan perdagangan US-China
Saham AS melonjak pada hari Selasa berikutan laporan pendapatan suku tahunan dan petunjuk pengurangan ketegangan perdagangan US-China. Semua tiga indeks utama AS meningkat lebih daripada 2%, dengan pelabur mengabaikan retorik Trump terhadap Pengerusi Fed Jerome Powell. Ikuti analisis terperinci mengenai impak tarif dan unjuran ekonomi oleh pakar.
Adakah RM10 sebulan mampu selamatkan krisis kesihatan negara?
Malaysia hanya memperuntukkan 4.7% daripada KDNK kepada penjagaan kesihatan, jauh di bawah purata OECD. Cadangan dana RM10 sebulan daripada setiap pekerja Malaysia untuk mengatasi kekurangan pakar bedah, jururawat, dan peralatan di hospital awam.

Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS, teruskan aliran meningkat
Ringgit meneruskan aliran naik semasa awal dagangan didorong minat belian ke atas mata wang tempatan.
Bagaimana untuk solar Malaysia terus bersinar di tengah ketidaktentuan global?
Malaysia kekal kukuh dalam sektor solar meskipun berdepan duti import tinggi Amerika Syarikat (AS), berikutan tumpuan tempatan pada tenaga bersih dan National Energy Transition Roadmap (NETR). Ikuti kupasan di Niaga AWANI tentang peluang pertumbuhan dan pelaburan baharu dalam landskap solar negara.
Data terkini prestasi perdagangan Malaysia
Prestasi perdagangan Malaysia pada Mac 2025 mencatatkan peningkatan 1.2%, namun menghadapi cabaran besar seperti ketegangan perdagangan global dan permintaan sektor tertentu yang tidak menentu. Artikel ini membincangkan soalan-soalan kritikal yang perlu ditanyakan kepada pakar ekonomi untuk memahami prospek masa depan Malaysia dalam landskap perdagangan global yang berubah pantas.

Sekolah 'sorok' kes guru cabul 20 murid selama lebih 3 tahun
Kes tersebut terbongkar selepas seorang murid tahun dua memberitahu ibu bapanya bahawa dia menjadi mangsa cabul oleh guru berkenaan.

Kes meningkat, KKD tumpu usaha tangani kandungan palsu di media sosial
Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) menumpukan usaha pada menangani isu kandungan palsu di media sosial berikutan peningkatan ketara bilangan kes tahun ini.