KUALA LUMPUR:Sejumlah 213 Pusat Penilaian COVID-19 (CAC-COVID-19 Assesment Centre) ditubuhkan di seluruh negara bagi mengendalikan penilaian pesakit COVID-19 yang menjalani rawatan di rumah.

Menurut Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba dalam satu kenyataan berkata, CAC akan mengklasifikasi tahap pesakit COVID-19 untuk menentukan pengurusan pesakit yang seterusnya, termasuk kelulusan rawatan di rumah.

“CAC akan mengklasifikasi tahap pesakit COVID-19 untuk menentukan pengurusan pesakit yang seterusnya, termasuk kelulusan rawatan di rumah.

“Secara amnya, satu daerah mempunyai satu CAC, dan ada kemungkinan wujudnya dua atau lebih CAC bergantung kepada bilangan pesakit yang diuruskan.

“CAC akan berperanan mengenal pasti pesakit yang sesuai untuk dipantau di rumah. Petugas CAC kemudian akan memantau dan menilai pesakit di rumah menggunakan Home Assessment Tool (HAT)," menurut kenyataan itu.

Daripada jumlah CAC tersebut, sebanyak 40 telah ditubuhkan di Sarawak, 30 di Pulau Pinang, 25 di Sabah, 19 di Selangor, 14 di Kelantan, 13 di Terengganu; masing-masing 11 di Perlis, Kedah, Perak, Pahang, 10 di Johor, 7 di Negeri Sembilan; masing-masing 5 di Melaka, Kuala Lumpur dan Putrajaya; serta satu di Wilayah Persekutuan Labuan.

Tambah Dr Adham, pasukan CAC juga akan bertindak mengenal pasti dan menilai pesakit yang berkemungkinan menjadi lebih teruk.

“CAC juga akan mengenal pasti pesakit yang memerlukan rujukan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) atau hospital iaitu pesakit Kategori 1 & 2 yang tidak sesuai untuk ditempatkan dan tidak sesuai dipantau dari rumah.

“CAC juga berfungsi untuk menyelaras rujukan dari klinik kesihatan ke PKRC atau ke hospital.

“Orang ramai yang mempunyai keperluan boleh menghubungi CAC melalui nombor telefon yang akan dinyatakan oleh Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) masing-masing,” kata beliau lagi.

Justeru dengan langkah-langkah tersebut, Kementerian Kesihatan menyeru supaya masyarakat dapat bersama-sama memerangi penularan COVID-19, secara bersepadu.

KKM menerusi pelbagai peringkat dan saluran akan memaklumkan langkah-langkah seterusnya yang mesti dipatuhi dan diamalkan oleh pesakit sepanjang tempoh rawatan di rumah.