KOTA BHARU: Semua perantau yang berhajat untuk pulang ke kampung halaman di Kelantan dinasihatkan agar melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 terlebih dahulu.

Menteri Besar negeri itu, Datuk Ahmad Yakob yang mengulangi nasihat tersebut menegaskan, dalam mengubat kerinduan kerana tidak bertemu ahli keluarga dalam tempoh lama, soal menjaga keselamatan ibu bapa di kampung juga perlu diutamakan.

“Cuma kita ingin pesan, kena ada dua dos (vaksinasi COVID-19) untuk balik (kampung). Kita tidak mahu sekat mereka (perantau) tapi (penting lengkapkan) dua dos… kalau boleh buat ujian kit kendiri walaupun tidak wajib. (Ini kerana) supaya kita balik tidak bergejala, mesti jaga (diri) masing-masing,” kata beliau.

Selain itu, Ahmad juga memohon perantau melakukan ujian pantas kendiri bagi mengelakkan mereka membawa pulang virus kepada orang tua mereka di kampung halaman.

Beliau juga memaklumkan, rakyat Kelantan yang berusia bawah 17 tahun perlu ditemani ibu bapa atau orang dewasa ketika berada di kedai makan serta kawasan-kawasan tumpuan lain.

Gesaan ini diulangi Menteri Besar Kelantan selepas terdapat cubaan individu yang ingin masuk ke negeri tersebut pada Isnin walaupun tidak lengkap dos vaksinasi.

Sementara itu, Ketua Polis negeri, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjangkakan lebih 50,000 kenderaan dijangka memasuki Kelantan pada hujung minggu ini.

Jumlah jangkaan itu mengatasi rekod awal tahun lalu iaitu sekitar 11,000 kenderaan.

PDRM juga, jelas beliau, menubuhkan 154 kumpulan petugas pemantau bagi memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dalam kalangan rakyat Kelantan.

Bermula semalam (Isnin), kerajaan membenarkan pergerakan rentas negeri selepas negara mencapai 90 peratus vaksinasi dalam kalangan populasi dewasa.