KUALA LUMPUR: Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) mendapati pembangunan sistem uCustoms oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) gagal disiapkan dalam tempoh 86 bulan walaupun lima lanjutan tempoh masa (EOT) diberikan.

Laporan tersebut turut mengenal pasti bahawa hanya 1,056 atau 27.2 peratus daripada 3,876 penyampaian (deliverables) sahaja yang telah diterima JKDM.

Malah, LKAN turut menyatakan wujud kelemahan dari segi kemampuan dan kecekapan kakitangan pembekal sedia ada serta kadar pusing ganti tinggi di kalangan pegawai kanan pasukan pembekal uCustoms.

"Kelemahan proses bayaran di mana 13 baucar bayaran berjumlah RM64.89 juta tidak dapat disahkan kerana dokumen lengkap tidak dilampirkan.

"Pemilihan pembekal yang tidak mengambil kira penilaian dan laporan yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Penilaian Teknikal," memetik laporan itu.

Malah, laporan itu turut menyatakan bahawa kawalan fizikal dan persekitaran mendapati 16 unit CCTV rosak sejak 2018 manakala empat unit Door Access Reader yang ditempatkan di pintu masuk Pusat Data turut rosak.

LKAN Tahun 2019 Siri 2 dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.