Seorang lelaki yang diberi jolokan ‘MacGyver’ kerana aktif melakukan kegiatan pecah masuk premis secara solo di sekitar daerah ini akhirnya tumpas apabila ditahan polis malam tadi.
Suspek berusia 27 tahun yang juga penganggur itu ditahan pukul 12 tengah malam oleh sepasukan anggota dari Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kubang Pasu di kawasan Kampung Paya Nongmi, Changlun.
Menurut Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Mohd Ismail Ibrahim, hasil siasatan mendapati, suspek disyaki terbabit memecah masuk empat stesen minyak di Napoh, Jalan Kodiang, Kodiang dan Kepala Batas.
Beliau berkata, selain itu suspek turut melakukan kegiatan sama di sebuah poliklinik dan dua premis perniagaan di daerah ini.
“Hasil soal siasat yang dijalankan kita telah bejaya menyelesaikan tujuh kes bersangkutan kes pecah kedai dan juga bangunan dalam daerah Kubang Pasu.
“Ini satu kejayaan bagi IPD Kubang Pasu kerana suspek ini ialah individu yang buat kerja seorang (diri), dia bukan (anggota) sindiket. Hasil soal siasat, dia mengaku telibat dengan tujuh kes,” kata Mohd Ismail ketika ditemui pada Khamis.
Sebelum itu, Mohd Ismail bersama pegawai dan anggotanya serta Pengerusi Yayasan Cegah Jenayah Daerah Kubang Pasu, Yusof Ariffin mengedarkan 800 jalur gemilang kepada pengguna lalu lintas di hadapan IPD Kubang Pasu.
Sementara itu, Mohd Ismail berkata, suspek yang sama turut dikaitkan dalam kejadian pecah masuk sebuah stesen minyak di Napoh pada 20 Ogos lalu.
Mohd Ismail berkata, pengadu yang membuat pemeriksaan mendapati wang RM200 di kaunter stesen minyak berkenaan dan wang tunai RM1,000 yang diletakkan dalam almari hilang.
Selain itu, dua kotak rokok dan satu kotak pemetik api di premis itu turut lesap.
Suspek berjaya dikesan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di premis terbabit.
Ujian saringan awal air kencing terhadap suspek mendapati dia bebas mengambil dadah dan mempunyai dua rekod jenayah sebelum ini.
Katanya, suspek direman enam hari bermula hari ini untuk membantu siasatan.
Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan.
Adie Sufian Zulkefli
Thu Aug 27 2020

Mohd Ismail Ibrahim memasang Jalur Gemilang di sebuah kereta orang awam di Kubang Pasu pada Khamis.

Orang ramai akui peranan pengamal media "perangi" berita palsu, saluran info tepat
Peranan pengamal media dalam menyediakan informasi sahih tidak dapat disangkal apatah lagi pada zaman teknologi maklumat yang menyaksikan penyebaran berita palsu melalui media sosial berleluasa.

Santuni, dorong pelajar tahfiz serlah potensi - Ahmad Zahid
Ahmad Zahid berkata, pelajar tahfiz tidak seharusnya dibiarkan hanya untuk imam dan bilal, tetapi juga berjaya dalam bidang profesional.

Lionel Messi ke Indonesia bulan depan sertai perlawanan persahabatan
Jurulatih Argentina, Lionel Scaloni turut membawa bersama sejumlah nama besar lain seperti Emiliano Martinez, Julian Alvarez dan Angel di Maria.

250 pendakwah terpilih sertai Du'at Al-Falah
Seramai 250 pendakwah terpilih menyertai Du'at Al-Falah iaitu sebuah gabungan pendakwah yang berperanan membimbing kefahaman masyarakat tentang teras pembinaan Malaysia MADANI.

Awang Askandar berhasrat tubuh skuad ekstrem bantu negara dilanda bencana
Allahyarham Leftenan Kolonel Awang Askandar Ampuan Yaacub turut menzahirkan hasrat tersebut bagi membantu negara seperti Turkiye yang dilanda gempa bumi.

Rundingan damai di selatan Thailand tetap diteruskan walaupun kerajaan bertukar
Rundingan damai di selatan Thailand adalah agenda nasional dan ia akan diteruskan meskipun kerajaan bertukar.

Pengawal sempadan Taliban, Iran bertempur di sempadan Afghanistan - Laporan
Pasukan Taliban bertempur dengan pengawal sempadan Iran di sempadan Iran-Afghanistan pada Sabtu.

Piala FA: Prestasi cemerlang pastikan Selangor mara ke separuh akhir
Skuad kendalian Tan Cheng Hoe mempamerkan permainan yang lebih selesa dan mendominasi aksi.

Majlis Ilmu MADANI perlu diperbanyak, diperluas ke seluruh negara
Penganjuran Majlis Ilmu MADANI dapat memperkasakan akhlak dan melahirkan masyarakat berpengetahuan.

Tanzania sedia mesin layan diri tuala wanita di sekolah awam
Mesin layan diri akan membolehkan pelajar perempuan mengakses tuala wanita pada bila-bila masa dengan harga 200 syiling Tanzania

Serangan seksual dalam bilik mandi: Dani Alves ditahan polis Barcelona
Dani Alves ditahan pihak polis malam tadi atas dakwaan melakukan serangan seksual terhadap seorang wanita dalam bilik mandi sebuah kelab malam.

Piala Dunia Qatar: Polis tahan 35 penyokong akibat merusuh
Piala Dunia Qatar: Polis tahan 35 penyokong akibat merusuh

Pasangan kekasih berbalah, tujuh individu ditahan polis
Tangkapan itu susulan sebuah video yang memaparkan pergaduhan sekumpulan individu di pasar itu yang tular di media sosial baru-baru ini.

Bapa ditahan polis disyaki tampar, tumbuk anak kembar
Hasil siasatan mendapati bapa kepada lima orang anak itu seorang yang panas baran dan sering memukul pasangan kembar itu sebelum ini.

KBS kesal bekas pemain bola sepak kebangsaan ditahan miliki dadah
Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kesal dengan kejadian bekas pemain bola sepak kebangsaan ditahan kerana disyaki memiliki bahan terlarang jenis Methamphetamine pada Sabtu lepas.

Teman lelaki wanita disyaki hina Islam ditahan
Teman lelaki kepada wanita yang disyaki menghina Islam di sebuah kelab komedi di Taman Tun Dr Ismail ditahan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT), Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, semalam.

Dera dua beradik: Bapa tiri ditahan polis
Polis menahan seorang lelaki hari ini yang dipercayai bapa tiri kepada dua beradik perempuan yang cedera disyaki didera baru-baru ini.

Uthaya Sankar bebas jaminan polis, siasatan tetap jalan - Pengarah JSJ
Uthaya Sankar SB yang ditahan selepas memuat naik satu hantaran berunsur penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW akan dibebaskan petang ini.

Usahakan 'kebun' ganja dalam rumah, bekas penyanyi nasyid terima padah
Bekas komposer dan penyanyi sebuah kumpulan nasyid yang ditahan kerana memiliki dadah dipercayai menanam ganja di dalam unit kondominium didiaminya untuk kegunaan sendiri, sejak dua bulan lalu.

SPRM sahkan seorang pegawai ditahan polis terlibat kes jenayah
SPRM tidak akan berkompromi atau melindungi mana-mana pegawai yang terlibat dengan sebarang perlakuan jenayah.