Mahkamah Sesyen Kangar hari ini, mengeluarkan waran tangkap terhadap bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim selepas gagal hadir pada prosiding pertuduhan kes dipercayai mencabul gadis bawah umur, Oktober lalu.

Waran tangkap itu dikeluarkan Hakim Mahkamah Sesyen, Johari Abu Hassan setelah Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Nordin Ismail membuat permohonan tersebut.

Sementara Peguam, Syed Muhammad Anwar Syed Lokman Hakim yang mewakili Shahidan membantah pengeluaran waran tersebut kerana beliau dan anak guamnya tidak dimaklumkan awal.

Waran dikeluarkan Hakim Mahkamah Sesyen, Johari Abu Hassan setelah Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Nordin Ismail membuat permohonan tersebut.

Bagaimanapun Peguam, Syed Muhammad Anwar Syed Lokman Hakim yang mewakili Shahidan, membantah pengeluaran waran itu kerana tidak dimaklumkan awal.

Anak guamnya (Shahidan) juga difahamkan berada di Tanah Suci kerana menunaikan umrah.

Berikutan itu, pihaknya akan memohon semula kepada mahkamah untuk membatalkan waran tangkap tersebut.


Pada 21 Oktober lalu, seorang gadis berusia 15 tahun yang difahamkan penyanyi kumpulan busker tajaan Shahidan,

Tampil membuat laporan polis dengan mendakwa dia dicabul Ahli Parlimen Arau itu.

Bagaimanapun laporan tersebut telah ditarik balik dalam tempoh kurang 12 jam atas alasan tidak mahu memanjangkan kes.

Dalam perkembangan sama juga, Ketua Polis Perlis, Senior Asisten Komisioner Noor Mushar Mohd sebelum ini pernah menolak andaian gadis terbabit adalah “sugar baby” Shahidan.