PUTRAJAYA: Malaysia dijangka menandatangani sebanyak 40 memorandum persefahaman (MoU) pada 1 Oktober, 2021 hingga 31 Mac, 2022 Expo 2020 Dubai, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata antara MoU itu adalah perjanjian perniagaan-kepada-perniagaan (B2B), kerajaan kepada kerajaan (G2G) dan kerajaan ke perniagaan (G2B) dalam bidang inovasi dan teknologi, industri halal, pendidikan, pelancongan dan kewangan.

Dr Adham bercakap pada sidang media maya hari ini berkata kejayaan perniagaan yang akan datang akan menyokong prospek Malaysia untuk mencapai sasaran perdagangan dan perniagaannya iaitu peluang perdagangan dan pelaburan bernilai antara RM8 bilion hingga RM10 bilion.

Penyertaan Malaysia pada Ekspo 2020 Dubai dipelopori oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) manakala Malaysian Green Technology Corporation (MGTC) adalah agensi pelaksana.

Malaysia akan mendirikan pavilionnya yang direka bentuk menjadi "Rainforest Canopy", menampilkan ciri kecekapan tenaga di pameran tersebut.

Ia merangkumi empat bahagian khusus iaitu 'Energising Today, Energising Tomorrow, Energising Business dan Energising Harmony'.

Selama enam bulan itu, Malaysia akan mengadakan siri aktiviti dan program seperti seminar perniagaan, sesi padanan perniagaan, pelancaran produk, sidang kemuncak, forum dan sesi perbincangan di pameran tersebut.

Dr Adham berkata Malaysia telah menampilkan program perdagangan dan perniagaan selama 26 minggu yang akan disertai oleh kira-kira 300 syarikat Malaysia daripada pelbagai industri pada ekspo tersebut.

"Ekspo 2020 akan dipenuhi dengan peluang perniagaan kerana ia dijangka dikunjungi jumlah pengunjung yang tinggi bagi mereka yang mencari peluang perdagangan.

"Ini akan menjadi peluang penting untuk membangunkan profil Malaysia sebagai hab pelaburan ASEAN di pentas global," katanya.

Ekspo ini bertujuan untuk mempromosikan kerjasama global, inovasi, pembangunan teknologi, kemajuan manusia dan pendidikan.

Pada asalnya ia sepatutnya berlangsung dari 20 Oktober, 2020 hingga 10 April, 2021, tetapi ditangguh kerana pandemik COVID-19.

Ia mengekalkan nama Ekspo 2020 untuk tujuan pemasaran dan penjenamaan.

-- BERNAMA